Produsele din carne si preparatele aferente s-au aflat miercuri sub lupa inspectorilor de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC). Acestia au descins in Piata Centrala la Hala de Carne.

"Aici surprizele au fost foarte mari si au evidentiat o nerespectare grava a tot ceea ce inseamna norme de comercializare si depozitare a produselor alimentare. Ne luptam de citiva ani buni cu respectarea unui ordin comun al Ministerului Sanatatii, al Agriculturii si Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor pe ceea ce inseamna comercializarea carnii de pasare, care se vinde doar ambalata", a spus inspectorul sef al OJPC, Marioara Gatej.

In continuare cei de la OJPC au gasit carne congelata depozitata la temperatura mediului ambiant pentru simplul motiv ca nu exista suficiente spatii de depozitare. De asemenea carnea de pui continua sa fie vinduta vrac, partial decongelata. Inspectorii au gasit sortimente de carne care a fost cindva congelata, dar era expusa total decongelata. Inspectorii au mai gasit capete si gheare de pui, cel putin asa era anuntat produsul, dar la un simplu control s-a constatat ca era vorba doar despre gheare.

Preparate amestecate cu cozonac

Preparatele din carne, precum costita, caizer, erau depozitate la temperatura mediului ambiant, in aceeasi vitrina cu produse lactate si chiar cu cozonaci.

"Acestea aveau scurgeri de grasime si stateau alaturi de cozonaci. Chiar daca erau ambalati, cozonacii nu aveau ce cauta acolo. Am gasit produse lactate, cas, telemea, urda, pentru care nu s-a putut prezenta nici un fel de document de provenienta, precum si produse refrigerate", a punctat Marioara Gatej.

De asemenea eticheta de pe un produs il prezenta ca fiind smintina, dar ambalajul colectiv arata ca acel produs nu avea nimic de-a face cu smintina.

Controale dupa 8 aprilie

Pentru ca din 8 aprilie a intrat in vigoare un ordin prin care producatorii de carne trebuie sa respecte anumite reguli, OJPC a prelevat deja probe din produsele fabricate dupa aceasta data. Acestea au fost trimise la laborator si se asteapta rezultatele, iar Marioara Gatej spera sa nu aiba parte de surprize.

"Pentru salamul de vara nu se mai admite utilizarea amidonului, la fel si pentru cirnatii cabanos, unde nici amidonul, dar nici carnea separata mecanic, nu se mai folosesc. De asemenea la salamul de Sibiu nu mai este admisa utilizarea proteinei vegetale, la fel si la cirnati si la pateul de ficat", mai spus Gatej.