Complexurile energetice din Oltenia - cei mai importanti producatori de energie electrica din tara - anunta ca produc aproape la capacitate maxima si ca nu exista sincope in aprovizionarea cu carbune. Producatorii de energie spun ca se asigura necesarul atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali.
Dupa ce fostul director al Transelectrica anuntase ca exista un deficit de energie in tara, guvernul s-a grabit sa dezminta informatia. In realitate, energia electrica produsa in tara este suficienta pentru a face fata consumului ridicat din perioada aceasta a anului. Dupa centrala nucleara de la Cernavoda, cei mai mari producatori de energie electrica din tara se afla in Oltenia: Complexurile Energetice Craiova, Turceni si Rovinari. Sefii acestor companii au declarat, pentru GdS, ca exista o productie de energie electrica suficienta pentru a face fata cererii atat in sistem reglementat (adica pentru populatie), cat si pentru contractele "la liber" (adica pentru companii). Doi dintre marii producatori de energie din Oltenia sustin ca pot suplimenta productia in orice clipa, daca sistemul national de energie o cere.

"Exista suficiente stocuri de carbune"

Directorul Complexului Energetic (CEN) Craiova, Constantin Balasoiu, a declarat ca "puterea instalata a CEN Craiova este de 930 MW, din care este utilizata doar puterea instalata de 615 MW, pentru ca un bloc de 315 MW este in reabilitare si modernizare in cadrul unui proiect de 55 de milioane de euro, incepand din luna noiembrie. Productia este liniara de 300.000 MWh in februarie, iar in ianuarie a fost la fel. Exista suficiente stocuri de carbune si nu avem nici un fel de probleme cu aprovizionarea, nici la pacura. Suntem in regula si cu contractele de gaze". Constantin Balasoiu a precizat ca iarna se creeaza stocuri importante de carbune "pentru ca, atunci cand temperaturile sunt extrem de scazute, pot aparea probleme de inghet, probleme cu transportul". CEN Craiova consuma intr-o singura zi circa 27.500 de tone de carbune, pentru a produce cantitatea de energie necesara. Directorul CEN Craiova sustine ca "functionam fara probleme si asiguram cantitatea de energie contractata, iar, la solicitarea dispecerului national, putem suplimenta oricand productia de energie".
Directorul CEN Turceni, Octavian Graure, a precizat, pentru GdS, ca "puterea instalata a CEN este de cinci blocuri a cate 330 MW, din care functionam cu patru blocuri de aceasta capacitate. Producem 1.200 MW, din 1.500 posibili. Productia de energie electrica in ianuarie a fost de 640.000 MWh, iar in februarie - pentru ca luna este de 29 de zile - productia va fi de circa 580.000-600.000 MWh. Nu avem posibilitate prea mare de stocare, iar in aceasta perioada sunt ceva probleme cu inghetul, specifice iernii. Carbunele il bagam in tunelul de dezghetare, pentru a-l putea folosi. Nu sunt probleme de aprovizionare. Nu avem nici o problema nici cu pacura". Seful CEN Turceni a mentionat ca intr-o singura zi se consuma 38.000-40.000 de tone de carbune pentru a produce energia electrica necesara. "Daca pica undeva sistemul, oricand putem suplimenta cu 100-200 MW. Din punctul nostru de vedere, noi asiguram energia necesara atat pentru populatie, cat si pentru firme", a mai spus Octavian Graure.

CEN Rovinari a crescut productia de energie cu 20%

De asemenea, CEN Rovinari are stocurile necesare de carbune - principala sursa de producere a energiei electrice in Romania si functioneaza la capacitate maxima. "CEN Rovinari functioneaza la intreaga capacitate. Avem patru blocuri energetice care produc un total de 1.120 MW. Comparativ cu luna ianuarie, cand au functionat trei blocuri energetice, in februarie, productia de energie a crescut cu circa 20%. Nu exista nici un fel de problema in ceea ce priveste stocurile de carbune. Avem 250.000 de tone de carbune pe stoc. De asemenea, carierele din Rovinari produc aproximativ 40.000 de tone de carbune pe zi", a declarat Diana Milea, purtator de cuvant al CEN Rovinari.

Cum s-a creat panica artificiala

Luni, fostul director al Companiei Nationale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, Horia Hahaianu, declarase ca "din cauza deficitului de energie electrica din Sistemul Energetic National (SEN) in anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum si de export".
Declaratia lui a creat panica in randul populatiei, iar premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a cerut ministrului economiei sa-l demita pe directorul Transelectrica, pe motiv ca declaratiile lui nu corespund realitatii. Cel in cauza si-a inaintat demisia. Ulterior, Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anuntat ca Sistemul Energetic National functioneaza in conditii de siguranta si ca nu exista riscul sistarii alimentarii cu energie electrica in regim normal.
Poate fi sistat exportul de energie

Guvernul a adoptat, in sedinta de ieri, o hotarare cu privire la limitarea sau sistarea exporturilor de energie electrica in perioada 16 februarie - 15 martie, se arata intr-un comunicat emis de executiv. Primul-ministru Mihai Razvan Ungureanu a subliniat ca nu exista nici o problema cu furnizarea energiei electrice pentru consumatorii casnici si industriali, iar masura luata este de ordin preventiv.
Potrivit actului normativ adoptat ieri, in masura in care situatia ar impune, o prima etapa o reprezinta limitarea exportului de energie electrica, dupa care, daca va fi necesar, marii consumatori ar urma sa-si diminueze cererea de energie electrica, se arata in comunicatul executivului.
Productia si consumul de energie pot fi aflate in timp real
Pe site-ul Transelectrica (www.transelectrica.ro) pot fi vizualizate in orice moment, in timp real, consumul de energie electrica din Romania si productia realizata in tara. De exemplu, ieri, la ora 15.03, Transelectrica informa ca in tara se produsese o cantitate de energie de 8.519 MW, din care cea mai mare parte era produsa pe baza de carbune - exact 3.575 MW. La aceeasi ora, consumul de energie era de 8.429 MW. Diferenta de 90 MW produsi in plus mergea la export.