Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) planuieste sa modifice modul de derulare a programului de sustinere a investitiilor realizate de IMM-uri. Astfel, incepand din 2007, creditele vor fi acordate prin mai multe banci.
Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) va simplifica, incepand de anul acesta, modul de accesare a finantarii prin "Programului national multianual pe perioada 2006 - 2009 de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii". Prin acest program, vor fi sustinute, prin alocatii financiare nerambursabile, de maximum 50.000 de euro, investitii realizate de beneficiarii eligibili, in proportie de pana la 60% din valoarea proiectelor, la care se adauga un credit de 25% din contravaloarea totala, contributia intreprinzatorilor fiind de 15%.
Creditele vor fi acordate prin mai multe banci
Flexibilizarea procesului de implementare a programului se va realiza printr-o serie de schimbari. Potrivit unui comunicat de presa emis de ANIMMC, spre deosebire de anii anteriori, cand creditele se acordau doar printr-o banca selectata prin licitatie, incepand de anul acesta se doreste ca derularea programului sa se realizeze prin mai multe banci. "Prin realizarea unor protocoale cu mai multe institutii bancare se are in vedere ca micii intreprinzatori sa aiba posibilitatea sa lucreze direct cu banca al caror client sunt deja, pentru acordarea creditului, care reprezinta 25% din contravaloarea totala a investitiei", a precizat Jozsef Csaka, presedintele ANIMMC.
In acest moment se are in vedere semnarea unui protocol intre bancile comerciale implicate, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si ANIMMC, preconizata pentru data de 27 martie 2007. "In acest moment se lucreaza la un parteneriat cu bancile comerciale", a declarat Cristina Capraru, consilier in cadrul Oficiului Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (OTIMMC) Dolj.
Documentatia va putea fi depusa si la oficiile teritoriale
Alta noutate cu care vine programul este referitoare la suma destinata finantarii. "Anul acesta, valoarea finantarii este de 50 de milioane de lei, in crestere fata de anul trecut, cand era de 44 de milioane de lei", a afirmat Cristina Capraru.
In plus, daca pana acum documentatia pentru obtinerea finantarii nerambursabile se depunea la ANIMMC fie personal, fie prin posta, incepand de anul acesta, va putea fi depusa si la unul dintre oficiile teritoriale. "Pentru confortul intreprinzatorului, acesta poate depune documentatia atat la Agentie, cat si la unul dintre cele noua oficii teritoriale cu care avem legaturi intranet", a precizat Jozsef Csaka. Acest lucru era necesar pentru evitarea aglomeratiei de la ghisee - anul trecut, de exemplu, potrivit informatiilor primite de la OTIMMC Dolj, in prima zi de derulare a programului, la ANIMMC au fost depuse aproximativ 700 de dosare.
Drept urmare, aceasta decizie, impreuna cu aceea de acordare a creditelor prin mai multe banci, isi propune sa reduca perioada de derulare a programului, intreprinzatorul obtinand creditul mai rapid, ceea ce-i va permite sa demareze mai devreme investitiile necesare cresterii productivitatii si competitivitatii firmei.
Alocatii financiare nerambursabile in 2006
In 2006, in Dolj, ANIMMC a aprobat 31 de dosare depuse in cadrul Programului national multianual de sustinere a investitiilor, valoarea alocatiei financiare nerambursabile aprobate fiind de aproximativ 4,157 de milioane de lei. Aceasta reprezinta circa 10% din totalul sumei alocate la nivel national.