La noul loc de munca, fiecare parcurge o perioada de acomodare, care poate fi mai mare sau mai mica. Specialistii au cateva recomandari pentru cei aflati in aceasta situatie.
Specialistii in resurse umane sustin ca exista cateva etape premergatoare, care anunta schimbarea locului de munca. Aceste semnale trebuie observate si analizate cu atentie.
"Sunt semnale care prevestesc schimbarea. Spre exemplu, nu mai esti motivat din punct de vedere profesional la locul de munca sau vezi ca in jurul tau se petrec tot felul de schimbari: oamenii promoveaza sau li se maresc salariile, iar tu ramai pe acelasi post ani buni, desi simti ca poti mai mult. Alta posibilitate: observi ca firma merge prost si nu mai ai nici o perspectiva acolo", a precizat Loredana Iordache, director de resurse umane in cadrul unei firme private.
Drumul nu se termina insa aici, ci urmeaza etapa in care o persoana trebuie sa cantareasca bine unde se va angaja. "Cand iei decizia sa-ti schimbi slujba, nu trebuie sa fii influentat de tendintele 'la moda'. Spre exemplu, daca auzi ca se castiga bine intr-un anumit domeniu, nu are rost sa-ti cauti de lucru acolo daca nu ai notiunile si capacitatile necesare pentru a putea face fata cu succes in noua meserie. Trebuie sa te autoevaluezi foarte bine inainte", a mai spus Loredana Iordache. In fine, dupa ce am fost acceptati la o noua slujba, ne-am negociat conditiile si ne-am convins ca merita sa ramanem, urmeaza etapa de acomodare cu noii colegi si cu noile sarcini de munca. Si aici, specialistii ne recomanda cateva lucruri. Acestia sustin ca perioada de acomodare nu este una fixa. Perioada variaza in functie de personalitate si temperament, de mediu, de persoanele cu care se intra in contact. Exista persoane care se simt ca acasa dupa cateva saptamani si altele care inca au probleme de integrare si dupa o jumatate de an. Atitudinea binevoitoare a colegilor ii poate ajuta sa se integreze mai repede in colectiv pe nou-veniti.
Integrarea in colectiv, succes garantat
Cei care sunt noi la locul de munca trebuie sa stie ca depasirea cat mai repede a perioadei de acomodare este foarte importanta. Iata cateva sfaturi pe care le dau specialistii si care le vor fi de folos: sa nu intarzie la serviciu, sa aiba o tinuta decenta si adecvata, sa fie prietenosi cu noii colegi; sa colaboreze cu ceilalti, fara insa a le da impresia ca incearca sa intre pe teritoriul lor, sa le ia locul. In perioada de acomodare, exista cel putin doua persoane care se ocupa de angajatul nou. Una dintre aceste persoane este cea de la resurse umane care a recrutat angajatul. A doua persoana este seful ierarhic direct, cel care, de altfel, ii traseaza angajatului si fisa postului. Uneori, in cazul firmelor mari, cu multi angajati, seful direct nu are timp sa se ocupe personal de noul angajat si atunci il lasa in grija unui om cu experienta din firma. Aceasta persoana devine "ghidul" nou-venitului in firma pe perioada de acomodare. "Foarte important in perioada de acomodare este ca seful grupului sa poarte discutii permanente cu angajatul nou, cel putin o data pe saptamana. Angajatul descopera treptat firma. De asemenea, seful ierarhic este si cel care are rolul de a aplana eventualele conflicte care ar aparea intre nou-venit si angajatii mai vechi", a subliniat Loredana Iordache.
De asemenea, contactele informale ii pot ajuta pe nou-veniti sa se integreze mai repede in echipa decat cele opt ore petrecute la birou. Colegilor de echipa li se recomanda ca, atunci cand ies in grup in oras dupa serviciu, sa-l invite si pe noul venit. Este un mod de a-i arata acestuia ca este considerat membru cu drepturi depline al colectivului. Daca noul coleg are o initiativa deosebita sau inregistreaza un succes profesional acest lucru trebuie remarcat in fata sefului de catre colegi. Astfel, acestia pot demonstra ca au o atitudine colegiala si ca nu sunt invidiosi pe cei din jur.