Peste jumatate dintre germani nu mai vor sa cumpere telefoane mobile Nokia, ca urmare a inchiderii fabricii din Bochum (vestul Germaniei), iar 68% dintre ei considera ca imaginea companiei finlandeze a avut de suferit din cauza controversatei sale decizii, scrie azi editia online a saptamanalului Der Spiegel.
Sondajul realizat pentru revista Stern, la care au participat aproximativ 1.000 de persoane, releva pe de alta parte ca 34% dintre germani considera ca inchiderea fabricii nu va avea nicio influenta atunci cand vor cumpara telefoane mobile, si doar 31% cred ca inchiderea fabricii din Bochum nu va avea influenta negativa asupra marcii Nokia.
"In Bochum producem aproximativ 6% din telefoanele mobile", se apara reprezentantii concernului finlanez, "iar costurile salariale din Bochum reprezinta 23% din total", spune seful Nokia Olli-Pekka Kallasvuo, care a mai adaugat ca daca ar fi putut, ar fi ramas acolo; el doreste in continuare sa "gaseasca o solutie acceptabila si corecta pentru toti", relateaza publicatia germana.
Aproximativ 15.000 de persoane au demonstrat marti impotriva inchiderii anuntate a fabricii Nokia din landul german Renania de Nord-Westfalia, in urma careia 2.300 de angajati isi vor pierde locurile de munca din vara acestui an, iar fabrica va delocaliza productia in Romania, aminteste Der Spiegel. Kallsvuo recunoaste insa ca ar fi putut gestiona mai bine anuntul delocalizarii: acum ca imaginea firmei are de suferit, inchiderea fabricii s-ar putea sa-i coste scump pe producatorii finlandezi, care sperau de fapt sa economiseasca anumite costuri.