Un grup de lucru format din reprezentanti ai ministerelor de Finante, Justitie, Administratiei si Internelor si ai Oficiului National pentru Spalarea Banilor a realizat un proiect de lege pentru organizatorii de jocuri de noroc. Pe de alta parte, organizatorii de cazinouri sustin ca noile taxe vor falimenta multe dintre acestea si tot bugetul de stat va pierde nemaiincasand impozitele anuale.

Proiectul de lege stabileste acelasi nivel de taxe anuale pentru mesele de ruleta elctronice din cazinourile din toata tara, majorate la 100.000 de lei. Pentru o ruleta live insa, taxa a fost stabilita la 80.000 de lei.
Dar scumpirea taxelor va conduce la disparitia tuturor celor 12 cazinouri din provincie, afirma Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR). ßi asta din cauza ca acestea nu inregistreaza castiguri la fel de mari ca cele din Bucuresti, astfel incat sa poata plati anual cate 100.000 de lei pentru fiecare masa de ruleta. Mai mult, spre deosebire de cazinourile din Capitala, pentru care taxa a crescut doar cu 10%, de la 90.000 de lei, cazinourile din provincie se vad nevoite sa plateasca cu 150% mai mult. Adica ele plateau pana acum o taxa de 40.000 de lei, explica Constantinescu. Prin disparitia celor 12 cazinouri, se va inregistra in urmatorul an o gaura la bugetul statului de aproximativ trei milioane de lei, daca tinem cont ca un singur cazinou din provincie plateste la stat cel putin 250.000 de lei, adauga Constantinescu.
Taxe diferite pentru ruleta
O alta prevedere a acestui proiect cu care seful organizatorilor de cazinouri nu este de acord este diferentierea de taxare intre ruleta electronica si cea live. Pentru cea din urma se plateste cu 20.000 de lei mai putin, desi se incaseaza aceleasi castiguri ca si de pe urma ruletelor electronice, adauga Constantinescu. Acesta mai este de parere ca cei care au creat acest proiect de lege nu se pricep in acest domeniu. ßi asta pentru ca "n-au intrat niciodata in cazinouri, cu toate ca i-am invitat", mai spune presedintele AOCR.
Taxe mari, operatori mai putini
ßi in cazul operatorilor de sali electronice se vor majora taxele. Astfel, taxa anuala de peste 1.500 de lei pe aparat va creste cu 50%, adica va fi de 2.400 de lei, sustine Adrian Georgescu, directorul general al unui grup de sali de jocuri electronice. El este insa multumit de aceasta masura si spera ca prin impunerea unor taxe mai mari se va reduce si numarul operatorilor.
Astfel, va fi mai usor pentru autoritati sa controleze 100 de operatori, decat cateva mii, cati sunt in prezent, explica Georgescu. ßi asta pentru ca sunt multi care nici macar nu au licente si au doar cateva aparate pe sala, precizeaza directorul general al companiei din domeniu.
ßi organizatorii din provincie se asteptau la aceasta majorare, desi castigurile lor nu se compara cu cele ale organizatorilor de jocuri de noroc din Capitala.