Dupa cum deja bine se stie, noile norme ale BNR le interzic bancilor sa mai acorde imprumuturi in valuta daca valoarea acestora depaseste de trei ori capitalul bancii.
Primii loviti de aceste norme sunt cei care doreau credite in valuta pentru case, iar urmatoarele victime sunt patronii intreprinderilor mici si mijlocii si implicit IMM-urile, care preferau creditele in valuta.
Siteul Ghiseul Bancar a realizat un calcul simplu care exprima exact, in conditiile dobanzilor din prezent, cat pierde un cetatean care nu mai poate accesa un credit ipotecar in valuta si este obligat sa contracteze unul in lei. Astfel, pentru un credit ipotecar in euro cu o valoare de 75.000 de euro pe 25 de ani, cu dobanda de 9%, platim in prezent o rata lunara de 630 de euro, adica 21.861.000 de lei vechi la cursul actual. Daca vom fi nevoiti sa luam acelasi credit in lei, cu dobanda de 13%, rata lunara este cu 220 de euro mai mult, adica 846 de euro, respectiv 29.356.200 de lei! Sigur ca trebuie sa luam in considerare si indemnul Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care atunci cand a prezentat noile norme privind creditarea in valuta a atras atentia ca spre sfarsitul acestui an bancile comerciale vor relaxa dobanzile la creditele in lei. Adica, in opinia sefului Bancii centrale, dobanzile la creditele in lei vor putea ajunge spre sarsitul lui 2005 la valorile celor aplicate la creditele in valuta. Bine ar fi!
Pana atunci insa, este bine de stiut ca valoarea creditelor imobiliare si ipotecare in valuta acordate de banci populatiei este de 11 ori mai mare decat cea a creditelor in lei. Numai in iulie 2005 creditele ipotecare acordate in valuta au ajuns la valoarea de 3,8 miliarde de lei noi, in timp ce imprumuturile in lei au ajuns doar la 350 de milioane de lei noi.