Reprezentantii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) au propus saptamana aceasta un proiect de hotarare prin care antreprenorii care infiinteaza societati tip cooperative europene trebuie sa creeze un grup special de negociere, care va furniza informatii despre identitatea entitatilor juridice implicate, precum si despre numarul angajatilor.
Potrivit acestui proiect, infiintarea unei societati cooperative europene (SCE) ii obliga pe antreprenori sa respecte drepturile angajatilor, prin infiintarea unui organ de reprezentare, a unui organ special de negociere si prin informarea si consultarea acestora.
Prin SCE, organizatiile nationale isi impart riscurile, pastrandu-si in acelasi timp independenta. La nivel european, cooperativele sunt reprezentate de federatii nationale sau sectoriale si de organismele de conducere si vin in sprijinul antreprenorilor care vor sa-si infiinteze intreprinderi, dar care nu dispun de resurse financiare suficiente sau de experienta.
SCE pot fi constituite prin fuziune sau prin alte metode si pot fi infiintate exclusiv de persoane fizice sau de o singura entitate juridica si persoane fizice, care angajeaza impreuna cel putin 50 de persoane, in minimum doua state europene. (A.ß.)