De cateva zile, euro surclaseaza dolarul. Semnalul a fost dat la jumatatea acestei saptamani, cand moneda unica europeana s-a plasat la cel mai ridicat nivel din ultimele doua luni fata de dolar, pe fondul speculatiilor privind o eventuala majorare a ratei dobanzii in zona euro in mai. Estimarea analistilor arata ca la sfarsitul anului dobanda va fi de 3,5%.
Un alt factor al cresterii decalajului dintre cele doua monede il reprezinta informatiile venite din partea Chinei si a unor state din Orientul Mijlociu referitoare la pastrarea rezervelor in euro care au influentat evolutia celor doua valute.
De altfel, presiunile asupra monedei americane au fost generate si de afirmatiile lui Thomas Hoenig, presedintele Rezervei Federale din Kansas, referitoare la nivelul dobanzii americane. El a aratat ca dobanda, situata in prezent la 4,75%, se plaseaza aproape de nivelul potrivit.
Miercuri, euro se plasa la 1,2263 dolari, dupa ce atinsese nivelul de 1,2285 dolari. Analistii estimeaza ca moneda europeana ar putea atinge nivelul de 1,2300 dolari. Aprecierea euro fata de dolar a fost limitata insa de cursul monedei europene comparativ cu alte valute, precum yenul.
De asemenea, euro s-a plasat si la cel mai inalt nivel fata de moneda britanica, la 0,69 lire sterline, in timp ce fata de yen s-a depreciat cu 0,3%, ajungand la 143,65 yeni. ßi pe piata romaneasca euro a cunoscut o crestere fata de dolar. Cotatiile Bancii Nationale a Romaniei (BNR), valabile pentru astazi, prezinta un euro la nivelul a 1,232 dolari, ceea ce reprezinta o confirmare a evolutiei monedei europene fata de cea americana. Fata de leul romanesc insa euro nu prezinta o crestere, ci chiar o scadere usoara, moneda americana fiind cea care prezinta o descrestere fata de leu.