"Exportam sau murim", a declarat Constantin Nita, ministrul intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri (MIMMCMA).
Cu ocazia deschiderii Targului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, manifestare organizata de catre MIMMCMA in cadrul primei Saptamani Europene a IMM-urilor, a fost lansat Portalul de comert exterior al Romaniei - www.portaldecomert.ro, al carui scop este gasirea de noi debusee pentru marfurile romanesti.
Lansarea s-a facut in prezenta lui Constantin Nita - ministrul IMMCMA, a secretarului de stat pentru comert - Gheorghe Marin si a secretarului de stat pentru IMM-uri - Maria Parcalabescu, avand ca invitati de onoare pe presedintele Senatului Romaniei - Mircea Geoana, reprezentantul rezident al ONU in Romania - Jan Sorensen si delegatia Centrului International de Comert de la Geneva condusa de director Friedrich von Kierchbach. Directorul Directiei Promovarea Exportului din cadrul MIMMCMA, Costin Lianu, a prezentat on-line portalul, punand accent pe valoarea adaugata pe care o aduce acest instrument de sprijin pentru dezvoltarea exporturilor. La lansare au participat membrii conducerii Romexpo, reprezentanti ai mediului de afaceri, presedinti de patronate si asociatii profesionale, specialisti, ziaristi.
Elaborarea Portalului s-a facut in cadrul Programului de promovare a exportului administrat de catre MIMMCMA, in conformitate cu dispozitiile H.G. nr. 296/2007, cu sprijinul Centrului International de Comert de la Geneva. Infrastructura informationala a Portalului a fost elaborata de catre firma Indaco Systems SRL, care a castigat contractul de achizitie publica pentru realizarea acestuia.
Portalul de comert exterior este un sistem interactiv de informatii si consiliere a mediilor de afaceri privind pietele externe si modalitatile cele mai eficiente de a incheia tranzactii internationale si de a dezvolta exportul.
Portalul este conceput astfel incat sa mentina o legatura operativa intre comunitatile de afaceri teritoriale si pietele externe prin intermediul retelei de reprezentare comercial-economica din strainatate.
De asemenea, Portalul dispune de motoare proprii de cautare a informatiilor si de acces la acestea.
Succesul Portalului de comert exterior este legat de capacitatea sa de a concentra informatiile de comert exterior si de a coagula eforturile tuturor celor implicati in exportul romanesc, spre a oferi exportatorilor o fereastra care sa le orienteze activitatea de comert exterior si sa-i ajute la elaborarea strategiilor de penetrare pe pietele externe.
Portalul nu va inlocui oferta de servicii a retelei de sprijin a comertului exterior, inclusiv a sistemului cameral. Portalul se bazeaza pe capacitatea tuturor membrilor retelei de sprijin de a se coordona prin intermediul sau.
Noua platforma de comunicare reduce la minimum birocratia si asigura transparenta totala a informatiilor. Prin lansarea acestui portal, MIMMCMA a avut in vedere: intensificarea relatiilor comerciale, promovarea produselor si serviciilor romanesti si orientarea catre alte piete mai putin accesibile pana acum din punct de vedere al informatiilor.
Cinci motive pentru care trebuie accesat Portalul:
1.Veti fi informat la zi privind oportunitatile de afaceri din toata lumea;
2.Primiti date referitoare la conditiile de acces pe diferite piete;
3.Va informati despre evenimentele viitoare si stirile de comert exterior in domeniu;
4.Cunoasteti modalitatile de sustinere la dispozitia exportatorilor;
5.Primiti asistenta pentru dezvoltarea afacerii dumneavoastra la export".
"Portalul isi propune sa concentreze informatiile de comert exterior si sa coaguleze eforturile tuturor celor implicati in exportul romanesc, spre a oferi exportatorilor o fereastra care sa le orienteze activitatea de comert exterior si sa-i ajute la elaborarea strategiilor de penetrare pe pietele externe", se arata pe www.portaldecomert.ro.
Exporturile Romaniei au inregistat un declin semnificativ in ultimele luni, de circa 30% fata de anul trecut.
Deoarece influenta exporturilor va fi o cadere a PIB-ului de circa 5% fata de 2008, gasirea de noi debusee pentru marfurile romanesti devine un imperativ.
"Exportam sau murim", a declarat Constantin Nita, ministrul IMMCMA.