Inspectorii DADR Galati au descoperit in doua magazine din Tecuci legume si fructe a caror calitate inscrisa pe etichete nu a putut fi dovedita cu facturi fiscale, ceea ce inseamna ca este posibil ca persoanele care au achizitionat astfel de produse agricole sa fi fost inselate in privinta calitatii acestora.

Problemele din sectorul comercializarii legumelor si fructelor nu sunt putine, iar micii producatori si, mai nou, marile magazine de profil nu se arata deloc interesati sa le rezolve. De pilda, recent, reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati au descoperit in doua magazine din Tecuci legume si fructe a caror calitate nu era cunoscuta. Pe etichete aparea evident calitatea I, iar pretul era ajustat corespunzator, numai ca reprezentantii magazinelor in cauza nu au putut sa dovedeasca prin facturi fiscale faptul ca asa stau lucrurile, dupa cum cere legea.

"SC Plus Discount Romania si SC Rewe Romania, doua supermarket-uri din Tecuci, au fost santionate cu cate 1.000 de lei fiecare pentru nerespectarea legislatiei privind consemnarea calitatii legumelor si fructelor pe facturile fiscale", ne-a declarat Viorica Sebesteanu, director executiv adjunct al compartimentului inspectii din cadrul DADR.

Inspectorii Directiei Agricole vor continua controalele in tot judetul, existand suspiciunea ca sunt si alte supermarket-uri care se afla in aceeasi situatie.

Speculantii, vesnica problema

In ciuda verificarilor si sanctiunilor aplicate de autoritati, intermediarii nu se dau dusi din pietele galatene prea lesne. Problema consta in faptul ca legislatia actuala permite perpetuarea acestei situatii la nesfarsit, in conditiile in care legea nu stabileste decat niste conditii minimale pentru comerciantii de produse agricole. "Noi verificam daca producatorii agricoli care vand legume si fructe in piete au certificate de producator, iar la comercianti le cerem facturile fiscale de achizitie a produselor, unde trebuie consemnata calitatea", ne-a precizat Viorica Sebesteanu.

Din acest motiv speculantii isi permit sa mentina preturile la legume si fructe la nivelul pe care il doresc, uneori si cu complicitatea producatorilor de legume si fructe. Fermierii sunt intr-un fel fortati sa faca acest lucru pentru a-si putea acoperi cheltuielile cu combustibilul si taxele platite catre Administratia Pietelor.