Conditiile necorespunzatoare in care sunt nevoiti sa munceasca cei 200 de angajati ai ArcelorMittal Tubular Products, prezentate saptamana trecuta de liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgistilor (SSM), Gheorghe Tiber, au reprezentat obiectul controlului efectuat luni de catre inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Galati.

Inspectorii de munca au descins pentru a verifica aspectele semnalate de presedintele SSM, Gheorghe Tiber, si pentru a stabili un plan de masuri care trebuie luate de conducerea ArcelorMittal Tubular Products pentru remedierea deficientelor. Reamintim ca in cursul saptamanii trecute sindicalistii de la Solidaritatea au dat un comunicat de presa in care afirmau ca salariatii societatii ar fi tratati ca niste sclavi si ca directorul unitatii refuza negocierea Contractului Colectiv de Munca. Sindicalistii mai sustineau ca niciunul dintre cele sase grupuri sanitare nu are usi sau geamuri, apa nu curge, iar femeie de serviciu nu exista. Sindicalistii au mai reclamat si faptul ca salariatii poara ochelari de protectie neomologati care le provoaca dureri de cap sau probleme cu vederea. Liderul SSM, Gheorghe Tiber, declara saptamana trecuta ca a sesizat Inspectoratul Teritorial de Munca Galati, Inspectia Sanitara de Stat si Directia de Munca cu privire la deficientele existente la fosta fabrica de tevi sudate, aflata tot in ograda ArcelorMittal.

Remediere rapida

Inspectorul sef adjunct al ITM Galati, Viorel Dumitru, ne-a declarat ca inspectorii de munca au facut luni verificari la societate pentru a constata modul in care sunt respectate normele de sanatate si securitate in munca si implicit aspectele sesizate de sindicalistii de la Solidaritatea. "Nu am constatat deficiente la vestiare sau grupurile sociale sau sanitare, existau usi si geamuri, exista faianta. In ceea ce priveste ochelarii de protectie, sunt omologati si certificati, insa sunt incomozi de purtat. Legat de efectuarea controalelor medicale, sunt unele probleme minore si conducerea s-a angajat ca vor fi remediate", ne-a mai precizat inspectorul sef adjunct al ITM Galati, Viorel Dumitru. Tinand cont de constatarile facute la fata locului de inspectorii de munca, precum si de neregulile semnalate public de sindicalisti, una din concluziile care s-ar putea trage este ca s-au luat rapid masuri pentru remedierea deficientelor. Ramane de vazut daca va fi si demarata negocierea CCM-ului, in caz contrar sindicalistii amenintand cu declansarea conflictului de interese.