) Romania a descoperit in 2007 cele mai multe cazuri de nereguli privind folosirea fondurilor europene, vizand proiecte in valoare de 1.980.201.603 euro, si a notificat aceste cazuri Comisiei Eurpene. Neregulile reclamate au afectat 0,7% din valoarea totala a proiectelor in cadrul carora s-au produs.
Potrivit Raportului Comisiei Europene privind Protectia Intereselor Financiare - Lupta impotriva fraudei aferent anului 2007 ("Raportul art. 280") si Raportului anual de activitate al OLAF pentru anul 2007 (Raportul OLAF), date publicitatii saptamana trecuta, autoritatile romane au transmis la Bruxelles, in 2007, 164 de notificari din 332 - aproximativ 50% din totalul raportarilor. Transparenta autoritatilor romane in raportarea neregulilor a fost apreciata de raportul Comisiei. Cele doua rapoarte confirma ca Romania a pus in practica un sistem eficient de control a fondurilor comunitare si are un serviciu antifrauda foarte activ - Departamentul pentru Lupta Antifrauda - DLAF. Comisia Europeana a subliniat ca numarul mare de rapoarte de nereguli transmis de anumite state nu reprezinta o vulnerabilitate mai mare a respectivelor state in ceea ce priveste producerea de nereguli. Motivul real il reprezinta de fapt o abordare pro-activa, un numar mai mare de controale desfasurate de autoritatile nationale (pag. 88 din anexa 2 la Raport). Romania a inregistrat, totodata, progrese si in privinta altor indicatori, precum valoarea proiectelor afectate de nereguli. Acestea sunt in scadere fata de anul precedent, iar valoarea fondurilor recuperate este in crestere fata de anul trecut. Astfel, impactul financiar al neregulilor a scazut de la 1,3 la 0,7%. Romania a inregistrat si o rata de recuperare crescuta - de la 40% in anul 2006 la aproape 60% in anul 2007.
Din cele 14.340.780 euro (valoarea fondurilor afectate de nereguli), au fost deja recuperate 8.582.416 euro, Romania situandu-se peste media ratei de recuperare inregistrata la nivel european (56%). Rapoartele institutiilor europene pun capat astfel unor speculatii privind o posibila reducere a fondurilor europene acordate Romaniei. Anual, Comisia Europeana raporteaza Consiliului si Parlamentului European asupra masurilor luate de CE si statele membre pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene (Raport art. "280"). Desi Comisia este responsabila pentru executia bugetara, 80% din bugetul european este implementat de statele membre. Raportul pe art. 280 este intocmit de Comisie in colaborare cu statele membre, in baza unui chestionar agreat in prealabil. Contributia Romaniei este elaborata sub coordonarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda - DLAF. In acest sens, DLAF colaboreaza cu institutiile nationale si centralizeaza raspunsurile sectoriale ale acestora pe domenii de interes.