Preturile primite de producaatori pentru produsele pe care le scot pe piataa dupaa un an de muncaa ii nemultumeste pe acestia, iar situatia se repetaa an de an.

Legume faaraa piataa de desfacere

Zona comunelor Matca, Cosmesti, Draagaanesti, Tecuci, Umbraaresti si Barcea este considerataa partea legumicolaa a judetului Galati, lunca Siretului oferind conditii bune dezvoltaarii culturilor de legume. Anul acesta s-au inregistrat cantitaati insemnate de legume, dar lipsa pietei de desfacere face ca pretul acestora saa fie derizoriu. Desi calitativ legumele sint considerate corespunzaatoare standardelor, preturile la care se vind ele au scaazut de 5 ori fataa de 2004 si 2005. Specialistii agricoli sustin caa acest lucru ar duce la falimentul producaatorilor, multi dintre ei fiind nevoiti saa-si vindaa produsele, direct de pe cimp, la preturi foarte mici. S-a ajuns ca un kilogram de rosii saa fie vindut cu 0,25 lei, direct de pe teren. "Recolta e bunaa. Bani s-au luat, insaa, foarte putini. A mers greu. Rosiile sint 3.000 de lei, castravetii 2.000, varza 700 e lei. Foarte slab. S-au faacut productii, dar nu sint bani. Multi dintre producaatori sint acum la zero. Nu au profit deloc. Trebuie saa facem asociatii puternice, saa ne unim", ne-a declarat primarul localitaatii Matca, Ionel Pohrib.

Suprafetele cultivate cu pomi fructiferi in judetul Galati au fost exploatate necorespunzaator anul acesta, tratamentul cu fungicide neefectuindu-se din cauza preturilor foarte mari ale acestor substante. Lipsa tratamentelor si nefertilizarea plantatiilor a condus, implicit, la productii mici si s-a reflectat si asupra calitaatii fructelor.

Sperante pentru strugurii de vin

Cantitativ, productia de struguri din acest an este considerataa de viticultori ca fiind una satisfaacaatoare, aceasta ajungind la aproximativ 5.000 de kg/ha. Calitativ, productia de struguri poate fi evaluataa in functie de evolutia temperaturilor care favorizeazaa gradul de acumulare a zahaarului in boabele de struguri. Cantitatea de zahaar acumulataa in struguri duce la o calitate bunaa a acestora, de aceea incaa nu se pot face estimaari ale calitaatii strugurilor si, implicit, asupra pretului de vinzare a acestora sau a vinului din acest an. Specialistii din industria vinului sustin caa nu se prevede o scumpire a acestui produs in perioada urmaatoare.

Prognoze sumbre

In urma evaluaarilor faacute de agricultori, productia de porumb din acest an este micaa, in comparatie cu cea din anul 2005, ca urmare a secetei prelungite. Productia de porumb este estimataa la 2.500 de kg/ha. Suprafata de porumb insaamintataa in intreg judetul a scaazut in procent de 40%.

Datele Directiei Agricole arataa caa 40.000 de ha de teren arabil din judet au raamas necultivate in primaavara acestui an, dar faptic, acestaa suprafataa este mult mai mare.

Nici productia de floarea soarelui nu este una foarte bunaa, aceste culturi fiind afectate de seceta prelungitaa, mai mult de 40% dintre semintele de floarea soarelui fiind seci. In ceea ce priveste suprafetele cultivate cu soia, acestea scad de la un an la altul, productia fiind cuprinsaa intre 1.800 si 2.500 de kg/ha.