Negocierea anumitor clauze ale Contractului Colectiv de Munca (CCM) de la Mittal Steel Galati va incepe pe data de 1 decembrie, la solicitarea Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS), aprobata de administratia Combinatului.

Tratative aminate cu o luna de zile

Desi negocierea anumitor clauze ale CCM ar fi trebuit sa inceapa pe data de 31 octombrie, aceasta a fost aminata cu o luna de zile, respectiv pe data de 1 decembrie. Motivul pentru care reprezentantii sindicatelor reprezentative si ai administratiei Mittal Steel Galati se vor aseza la masa tratativelor la inceputul lunii viitoare il reprezinta solicitarea facuta in acest sens de catre liderii FSS. "Consiliul de Conducere al FSS a decis azi (n.r. - ieri) ca data de incepere a negocierilor CCM sa fie 1 decembrie. Chiar daca negocierile vor fi prelungite pina pe 31 ianuarie 2006, drepturile salariale ale angajatilor Combinatului vor fi platite incepind cu 1 ianuarie. Nici un salariat al Combinatului nu va fi afectat sub nici o forma daca negocierile vor incepe pe 1 decembrie 2005 si se vor termina pina pe 31 ianuarie 2006", ne-a declarat secretarul general al FSS, Maricel Oancea.

Drepturile siderurgistilor nu vor fi afectate

Potrivit aceleiasi surse, administratia Mittal Steel Galati a raspuns solicitarii FSS, comunicind faptul ca este de acord ca inceperea negocierilor anuale ale anexelor de la CCM sa aiba loc la data de 1 decembrie 2005, iar in cazul in care acestea se vor prelungi drepturile cuvenite salariatilor vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2006. Presedintele FSS, Nica Mocanelu, ne-a declarat ca federatia a solicitat aminarea inceperii negocierilor cu o luna de zile pentru a rezolva problemele pe care le are cu Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS). "Salariatii Combinatului nu vor pierde nici un drept si nu vor fi afectati in nici un fel, pentru ca ne vom incadra in termenul legal de negociere, data-limita fiind 31 ianuarie" , a precizat Nica Mocanelu.

" O gura de oxigen " pentru FSS, UTSL si Forum

Presedintele Sindicatului Solidaritatea al Siderurgistilor, Gheorghe Tiber, a declarat ca, prin acceptarea aminarii negocierilor, administratia da dovada de partinire si isi ajuta aliatii "firesti" cu o gura de oxigen, acestia avind timp sa se pregateasca de negocieri si sa gaseasca solutii de lupta impotriva SSS. "Din pacate aceasta aminare este legala, dar este ultima posibila", a adaugat Gheorghe Tiber.