Intr-o societate in care "banii vorbesc", salariul este unul dintre factorii determinanti in alegerea unui loc de munca in defavoarea altuia. Totusi, specialistii recomanda ca inainte de a respinge o anumita oferta de munca din cauza unui salariu sa va ganditi si la facilitatile oferite de angajator.
Potrivit specialistilor in resurse umane, de cele mai multe ori, la interviul de angajare, candidatii raspund evaziv atunci cand sunt nevoiti sa spuna ce salariu isi doresc. Desi este oarecum de inteles (teama de a nu fi respins din pricina faptului ca solicita o suma prea mare, combinata cu dorinta de a primi un salariu cat mai bun) acest comportament poate fi insa in dezavantajul candidatului. Acest lucru se datoreaza, potrivit site-ului www.121.ro, faptului ca angajatorul poate ramane cu impresia ca nu considerati ca meritati suma pe care o veti cere (din moment ce nu aveti curaj sa o rostiti clar). Sansa sa primiti un salariu onorabil scade. Specialistii din domeniu recomanda ca, daca angajatorul solicita informatii referitoare la perspectivele salariale pe care dumneavoastra le asteptati, sa le dezvaluiti in scrisoarea de intentie, si nu in CV, notand ca doriti (potrivit www.ejobs.ro) sa castigati "valoarea de piata" sau salariul competitiv pentru o persoana pe aceeasi pozitie. In plus, specialistii recomanda ca suma dorita sa fie si argumentata (experienta, calificari), mentionand ca este negociabila.
Totusi, specialistii sunt de parere ca nu ar trebui luate hotarari decisive legate de salarizare in timpul interviului. Daca sunteti luati prin surprindere de intrebari precum "Ati accepta un salariu mai mic de...?", acestia sunt de parere sa amanati oferirea unui raspuns direct ("As avea nevoie de putin timp sa ma gandesc").
Mai putini bani pot insemna mai multe oportunitati
Site-ul www.121.ro recomanda, chiar daca poate parea o discutie stanjenitoare, negocierea salariului ca fiind esentiala inainte de a accepta sau de a respinge o oferta de loc de munca. Atunci cand vine vorba de venituri, e posibil ca angajatorul sa ofere si alte beneficii (alta functie in firma, facilitati suportate de companie - benzina, telefon - bonuri de masa, perioade libere mai mari, asigurari), in afara salariului propriu-zis. Alte tipuri de activitati mai pot consta si in posibilitatea de a participa la intalniri ale reprezentantilor companiei si ale asociatiilor profesionale, acces la pregatire de specialitate si alte oportunitati pentru dezvoltarea personala si profesionala.
In negociere, toate au o limita
Inainte de a porni o negociere salariala trebuie insa sa fiti pregatiti pentru ea. Trebuie sa luati in considerare faptul ca a negocia nu inseamna a castiga cu orice pret, ci a cadea de acord asupra unor termeni specifici, in asa fel incat ambele parti sa fie multumite de rezultat. De aceea, e nevoie ca inainte de a incepe negocierea sa stiti exact care va sunt prioritatile si, implicit, la ce sunteti dispusi sa renuntati si la ce nu.
In plus, site-ul www.121.ro sugereaza sa nu fiti lacomi si sa nu continuati negocierea doar de dragul negocierii deoarece riscati sa va faceti un rau singuri.
Sase pasi pentru un salariu cat mai mare
Pentru a avea succes intr-o negociere trebuie urmati cativa pasi:
1. Sa stiti cat "valorati" pe piata - aflati care este intervalul in care se incadreaza salariul pentru jobul pe care il doriti.
2. Amanati pe cat posibil discutiile despre salariu.
3. Nu mintiti asupra salariului curent.
4. Nu acceptati sau semnati niciodata o oferta pe loc, indiferent cat de bine ar suna (sau cat de disperata ar fi situatia dumneavoastra).
5. Nu va temeti sa cereti mai mult, atata timp cat sunteti politicos - in unele cazuri, managerul poate urca oferta cu 10-20%, in cazul unui candidat exceptional si oricum acesta isi lasa loc pentru negociere, de cele mai multe ori, cand stabileste oferta.
6. Sa stiti cand sa va opriti.