In luna septembrie s-a dublat suma pe care statul a rambursat-o firmelor doljene, sub forma de TVA, fata de aceeasi luna a anului trecut. Exista si firme care cer TVA, desi nu au dreptul. Aflati motivele din GdS.
Fiscul a rambursat in septembrie de doua ori mai multi bani firmelor private care cerusera rambursari ale taxei pe valoarea adaugata (TVA) decat in aceeasi luna a anului trecut. Daca, in septembrie 2010, Fiscul doljean rambursase 1,5 milioane de lei din TVA, in luna septembrie a acestui an au fost restituiti 3,33 milioane de lei, potrivit directorului adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Si in octombrie statul va rambursa sume mari catre mediul de afaceri. Anul trecut, Fiscul doljean a restituit in octombrie 3,8 milioane de lei in total. Luna aceasta, suma pe care statul trebuie sa o ramburseze companiilor sub forma de TVA a crescut la 4,38 milioane de lei. Dintre acestea, sumele care se compenseaza cu alte datorii ale firmelor catre Finante sunt relativ mici, de ordinul a 200.000 de lei in fiecare luna. Beneficiarii TVA-ului sunt, in general, firme care livreaza marfuri in spatiul intracomunitar, adica cei cunoscuti ca exportatori, in sensul clasic al cuvantului. Abonati la rambursari de TVA sunt agentii economici care lucreaza in lohn. Sunt indreptatiti sa li se restituie TVA si cei care isi construiesc spatii de productie sau comerciale. Totusi, au crescut sumele rambursate din TVA datorita faptului ca tot mai multe firme au proiecte de finantare cu fonduri europene si fac achizitii din tari aflate in Uniunea Europeana. Directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a explicat cum au crescut sumele rambursate din TVA in ultimele luni: "Firmele achizitioneaza tot mai multe utilaje din spatiul intracomunitar, pe proiecte cu fonduri structurale. S-au intensificat in ultima perioada astfel de cazuri. Din fonduri europene se suporta utilajul, dar nu si TVA-ul, pe care il suporta beneficiarul. El isi deduce TVA-ul si cere statului sa i-l restituie".
Legislatia este mai permisiva cu cei care cer sume mici de rambursat. De exemplu, un ordin al presedintelui ANAF din februarie 2010 prevede ca firmele care cer restituirea unor sume sub 10.000 de lei sub forma de TVA vor beneficia de control financiar ulterior, adica Fiscul face verificarile abia dupa ce da banii firmei solicitante. In restul cazurilor, nici o rambursare nu se mai face fara control fiscal prealabil aprobarii cererii de restituire.

De ce refuza statul rambursarea de TVA

Dupa ce Fiscul doljean s-a fript cu rambursari ilegale de TVA de mii de miliarde de lei vechi, acum sufla si in iaurt. Reprezentantii Fiscului spun ca exista patru-cinci cazuri pe luna in care instituția refuza partial sau total rambursarea de TVA firmelor solicitante. In opinia directorului adjunct, Mihai Antonescu, se respinge cererea de rambursare cand: "Exista dubii cu privire la achizitionarea bunurilor respective sau nu sunt inregistrate in patrimoniu bunurile respective. Sau, in alte cazuri, firmele au inregistrat gresit cota de TVA, in loc de 24% au aplicat 9%, fie firmele au dedus TVA-ul, desi nu aveau drept de deducere, fie nu au toate documentele cu care sa justifice achizitiile".
Rambursarea dureaza "o vesnicie"
Legea fiscala spune ca de la depunerea cererii de rambursare a TVA si pana la plata efectiva a banilor de la stat in contul firmelor ar trebui sa nu treaca mai mult de 45 de zile. Insa, in unele cazuri, se depaseste acest termen. Potrivit Codului de Procedura Fiscala, in cazul in care statul depaseste termenul de 45 de zile din vina sa, atunci firma care nu si-a recuperat banii poate cere dobanda pentru perioada de intarziere, dar numai daca a cerut dobanda atunci cand a depus decontul de TVA.