Cronica Romana: Inghet economic (Autor: Redactia Economica)
Reprezentantii guvernului Boc sunt in continuare optimisti in privinta perspectivelor economiei nationale si sunt convinsi ca tinta de crestere agreata cu FMI este accesibila. Noi suntem convinsi ca guvernul Boc nu constientizeaza seriozitatea problemelor structurale cu care se confrunta Uniunea Europeana si consecintele unui colaps financiar al zonei euro. Tinta de crestere economica pentru anul curent nu are nicio sansa sa fie atinsa, desi exista optiunea "pornirii tiparnitei de Lei" si atunci, desigur, va exista orice crestere dorita, dar numai in termeni nominali si nu reali. Oficialii romani inca mai discuta despre riscurile intoarcerii recesiunii, desi mult mai corecta ar fi o discutie despre masurile de asigurare a supravietuirii populatiei in conditiile unei depresii economice severe.
Romania are cateva probleme structurale care vor genera o scadere drastica a nivelului de viata in conditiile unei depresii pan-europene. Tara noastra nu este capabila sa-si asigure cetatenii cu acces la alimentele de baza. Chiar si in cazul unui an agricol exceptional, majoritatea alimentelor pleaca la export si statul nu are nicio parghie pentru a asigura cetatenilor acces preferential la alimente. Suntem perfect constienti de faptul ca intr-o economie ideala de piata este mai bine ca marfurile sa plece la export, iar statul (implicit cetatenii) sa beneficieze de pe urma unor incasari mai mari din taxe si impozite platite de oligarhia agricola. Din pacate, noi nu traim intr-o economie ideala de piata si veniturile aditionale rezultante din exportul de alimente nu se transforma in venituri aditionale ale statului sau ale cetatenilor. Pentru o companie din Romania este mult prea simplu sa vanda graul la un pret subevaluat unei companii off-shore si apoi sa-l revanda, pastrand tot profitul in afara sferei de acces a autoritatilor romane care oricum nu manifesta vreun interes in privinta stoparii acestui fenomen.
Functionarea aparatului de stat si a sistemelor de protectie sociala este dependenta de creditarea oferita de sistemul bancar international si extensiile acestuia prezente in Romania. Statul roman trebuie sa "rostogoleasca" aproximativ 2 miliarde de Euro la fiecare trei luni, pentru a-si asigura lichiditatile. Este indeajuns ca piata creditarii interbancare sa aiba o mica sincopa pentru ca statul sa se trezeasca in situatia de a fi incapabil sa-si onoreze obligatiile financiare, inclusiv plata pensiilor si salariilor. Desigur, guvernul Boc are un "as in maneca" sub forma unui imprumut de la FMI, dar ce se intampla in situatia in care piata creditarii bancare ingheata pe termen nedefinit dupa falimentul inevitabil al Greciei? Este clar ca dupa falimentul Greciei putinele banci care vor fi in continuare solvabile si operationale vor fi foarte reticente sa mai imprumute bani statelor de la periferia europeana. Ce va face guvernul Boc fara acces la creditare? Se pare ca nimeni nu stie, iar principalul nestiutor este chiar Emil Boc. Ar fi placut sa avem iluzia existentei in spatele lui Boc a unui cardinal sur (sau grup de cardinali suri) dotat cu o inteligenta superioara si un plan de actiune, dar toti "cardinalii" cu ochi albastri care conduc Romania nu se califica decat pentru titlurile onorifice de academicieni ai smenului si nimic mai mult.
Este interesant ca se incearca privatizarea rapida a ultimelor active-cheie din economia romaneasca. Scenariul cel mai negativ ar fi urmatorul: statul roman ramane fara finantare si fara venituri, iar toate (absolut toate) activele strategice ajung pe mana capitalului strain care va "stoarce" populatia din punct de vedere financiar. In conditiile unei grave crize economice, statele vor cere companiilor autohtone sa "puna umarul" la mentinerea in functiune a sistemelor de protectie sociala, dar Romania nu va avea astfel de surse de finantare, iar veniturile generate de putinele parti functionale ale economiei romanesti vor fi directionate pentru sustinerea bugetelor altor tari.
Ne asteapta un veritabil inghet economic, de fapt o veritabila perioada glaciara.