Liderii de sindicat ai navalistilor galateni cer sefilor de la Damen Galati sa schimbe politica pe care o au fata de salariati.

Santierul Naval Damen Galati se afla in pericol de a ramine fara meseriasi. In primele sase luni ale acestui an au parasit Santierul, pentru a merge la lucru in strainatate, intre 120 si 200 de oameni. Inexactitatea este data de faptul ca liderii de sindicat si conducerea unitatii prezinta cifre diferite. "De la inceputul anului sint inregistrate plecari in fiecare luna. Au plecat cam 200 de oameni - sudori, lacatusi, tubulatori, ingineri. Am discutat cu cei din conducerea unitatii si le-am spus ca oamenii pleaca din cauza salariilor mici. Cei care au plecat aveau un venit mediu net de 300 de euro. Pentru ca acest venit sa fie inregistrat, salariatii trebuie sa faca ore suplimentare. Cred ca golurile au fost acoperite, insa oamenii noi nu cunosc meserie. E nevoie de multi ani pentru a forma un meserias", ne-a spus liderul sindicatului navalistilor, Gheorghe Valentin.

"Atit putem sa dam"

In replica directorul general al Santierului Naval, Gelu Stan, ne-a spus ca, desi ar vrea sa-si pastreze meseriasii, nu are cum sa concureze, in ceea ce priveste valoarea lefurilor, cu angajatorii din tarile dezvoltate ale UE. In plus Gelu Stan a mai aratat si ca datele prezentate de sindicalisti nu sint reale. "Nu au plecat atit de multi oameni. Cred ca cifra reala e de 120 de navalisti. Am adus alti oameni si avem grija sa continuam sa organizam cursuri de perfectionare. Nu ne bucuram ca ne pleaca oamenii, dar nu avem ce face. In primul rind dreptul de a-si alege liber locul de munca este prevazut in Constitutie. In al doilea rind la nici o firma din Galati salariatii nu au lefuri de nivelul celor din Europa. Inca nu este posibil acest lucru", ne-a declarat Gelu Stan. Seful navalistilor ne-a mai spus si ca din punctul sau de vedere multi dintre galateni pleaca in strainatate fara sa se intereseze de locul in care merg. "Multi dintre cei care pleaca se intorc fara nici un ban. E drept insa si ca multi dintre muncitorii romani din strainatate cistiga undeva intre 1000-1500 de euro", ne-a mai spus directorul Gelu Stan.