Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca prerogativa de propunere a viitorului comisar european trebuie sa revina PSD. Nastase a mentionat, in cadrul unei conferinte de presa, la Cluj, ca exista doua motive pentru care acest drept revine social-democratilor.
Este vorba despre faptul ca PSD a castigat alegerile europarlamentare si ca premierul Emil Boc este din partea PD-L, iar PSD a pierdut un post de vicepremier in Guvern prin comasarea unui post de ministru cu un post de viceprim-ministru.
"In ceea ce priveste comisarul, lucrurile sunt foarte complicate. In opinia mea, intr-o coalitie cand stabilesti anumite lucruri, pana la urma trebuie sa faci un echilibru in pachetul de intelegeri. Propunerea o face Guvernul, nu presedintele, nu patriarhul nu rectorul academiei de muzica. Guvernul este construit de o coalitie, care a stabilit anuite lucruri: primul-ministru a fost dat de PD-L. In ceea ce priveste comisarul, dupa parerea mea, aceasta prerogativa trebuia si trebuie sa revina PSD, iar daca luam si rezultatul la alegerilor la europarlamentare, de asemenea, in mod categoric, prerogativa aceasta trebuie sa revina PSD. Prerogativa numirii este a Guvernului, dar propunerea teoretic ar trebui sa fie de la PSD", a afirmat Nastase.
Adrian Nastase a mai declarat faptul ca, pentru Romania e important sa primeasca un portofoliu important pentru viitorul comisar european, nu ca cel al multilingvismului, prin care nu au fost rezolvate problemele tarii.
"Daca la negocieri vom avea postul de comisar pentru agricultura, atunci incepem sa discutam, daca va fi Ciolos, sau Ilie Sarbu sau Petre Daia, sau nu stiu cine, spun la intamplare, nu luati numele acestea decat ca exemplu. Daca insa ne revine postul de, nu stiu, relatii externe, banuiesc ca nu va fi Ciolos. Problema trebuie sa o urmarim cu dorinta de a avea un reprezentant puternic, pe un post puternic, pentru ca eu cred ca in cei doi ani in care ne-am ocupat de multilingsvism nu am reusit sa rezolvam foarte multe din problemele noastre esentiale. Acesta este cel mai bun exemplu ca o negociere prealabila este infinit mai importanta decat eventualele contre interne pe o numire sau alta", a mai spus liderul social-democrat.