Modul in care inteleg institutiile financiare sa recupereze debitele restante de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Vin Viticola si pentru Pomicultura Murfatlar, aflata in procedura de executare silita, nu respecta in totalitate prevederile legale. Acesta a fost punctul de vedere al Primariei Valu Traian si al Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Murfatlar trimis Comisiei de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Constanta. Astfel, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a vandut deja, la sfarsitul anului trecut, patru locuri de plantatii pe care statiunea isi desfasura cercetarile si urmeaza ca in cursul zilei de astazi, 22 februarie a.c., sa organizeze o a doua licitatie pentru vanzarea a 120 ha de vie si 4 ha portaltoi.
Inca de anul trecut, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Vin Viticola si pentru Pomicultura Murfatlar a trecut in executare silita, in urma acumularii datoriilor catre stat. Drept urmare, Directia Generala de Finante Publice Constanta, prin Administratia Finantelor Publice Basarabi, a trecut la vanzarea prin licitatie publica a unor bunuri imobile, dar si a 362,75 ha de vie rod, cat si a 6 ha portaltoi. Ba mai mult, in cursul zilei de astazi, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat organizarea unei licitatii publice pentru scoaterea la vanzare a altor 120 ha de vie si 4 ha portaltoi. Desi, atat AFP Basarabi, cat si AVAS scot la vanzare plantatiile de vie, problema care se ridica este cum vor mai putea fostii proprietari sa reintre in posesia pamanturilor pe care sunt situate acestea. Comisia de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Constanta a primit o sesizare din partea Primariei Valu Traian si Statiunii de Cercetare Murfatlar cum ca, prin scoaterea la licitatie a plantatiilor se incalca prevederile legii 247/2006, in care se specifica faptul ca in cazul plantatiilor, proprietarii vor fi repusi in drepturi pe vechile amplasamente. "Prin aceasta masura, institutii ale statului diminueaza suprafata terenului pe care noi putem sa-l restituim oamenilor. Suntem in fata unei situatii cu care nu ne-am mai confundat pana acum", a subliniat prefectul Danut Culetu, in conditiile in care prin vanzare terenurile trec din domeniul public in domeniul privat.

Asociatia Proprietarilor de Terenuri, fara reprezentant in Comisia de Fond Funciar

Mai mult, primarul Florin Mitroi a subliniat ca prin scoaterea la vanzare a plantatiilor "sunt vitregiti cei din Valu lui Traian". In vederea solutionarii acestei probleme, Gheorghe Albu, directorul executiv al Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala, membru al Comisiei de Fond Funciar, a propus trimiterea unei adrese AVAS-ului prin care sa se solicite amanarea licitatiei, dar si DGFP Constanta pentru gasirea unei solutii. "In caz contrar, actul de vanzare a terenurilor trebuie atacate in instanta", a subliniat Gheorghe Albu. In alta ordine de idei, Dumitru Zamfir, cel care reprezinta Asociatia Nationala a Proprietarilor de Terenuri si a Actionarilor din Agricultura PROPACT, a parasit sala de sedinte, indignat ca i-a fost negata calitatea de reprezentant al PROPACT in cadrul Comisiei de Fond Funciar. Astfel, printr-o adresa semnata de secretarul de stat Victor Paul Dobre, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, "in urma aparitiilor unor contestatii in mai multe judete ale tarii, comisiile locale sunt rugate sa informeze care sunt numele persoanelor din conducerea Sindicatului National al Taranilor Romani, membri ai comisiilor". Dar Dumitru Zamfir, desi membru al Comisiei de Fond Funciar, nu este si membru al Sindicatului National PROPACT. Reprezentantul pe Constanta al acestui sindicat este Viorel Smarandache. Drept urmare, potrivit adresei, acesta este cel care ar trebui sa faca parte din comisie. Reprezentantii Prefecturii Constanta au subliniat ca vor trimite o solicitare secretarului de stat, pentru mai multe lamuriri.