Pe ce criterii se face promovarea la locul de munca? De ce majoritatea angajatilor efectueaza ore suplimentare? De ce sunt preferati barbatii in posturile de conducere? Intrebari la care ultimele sondaje sociologice incearca sa gaseasca raspunsuri.
Multi dintre angajatii firmelor romanesti sunt tentati sa creada ca efectuarea orelor suplimentare de munca este un criteriu care conteaza foarte mult in promovarea lor profesionala. Este aceasta credinta intemeiata? In opinia managerilor de resurse umane, lucrul peste program da bine, fiind luat drept criteriu in evaluarile pentru promovare. In perspectiva angajatilor insa, lucrul peste program nerecompensat poate deveni usor o sursa de frustrari si stari conflictuale. Dar de ce muncesc angajatii peste program? La aceasta intrebare au incercat sa raspunda specialistii Centrului Parteneriat pentru Egalitate (CPE). Potrivit unui studiu realizat recent de acestia, lucrul peste program se datoreaza, printre altele, sarcinilor primite in plus, atentiei la detalii sau prea multelor responsabilitati pentru postul pe care angajatul il ocupa. Peste 58% dintre angajatii chestionati invoca insa situatiile urgente ca fiind motivul principal pentru care trebuie sa presteze ore suplimentare. Sondajele efectuate recent printre angajatii si managerii romani indica faptul ca munca suplimentara conteaza insa prea putin atunci cand este vorba de promovare. Conform CPE, din punctul de vedere al managerilor chestionati, pe primul loc intre criteriile de promovare (68,29%) se afla abilitatile, cunostintele si competentele in munca, urmate de rezultatele bune (46,34%) si de implicarea la locul de munca (45,53%). Angajatii au pus si ei pe primul loc cunostintele si competentele (46,62%), dupa care urmeaza experienta (34,39%) si rezultatele bune (26,76). Asadar, criteriile luate in considerare de sefi nu concorda cu cele ale angajatilor. Orele de munca suplimentare se afla in coada acestui clasament. In opinia managerilor, acest criteriu conteaza in proportie de 8,13% pentru promovare, iar angajatii considera ca el este de doar 2,45%.
Totusi, un sondaj realizat recent de IMAS releva faptul ca un barbat din patru si o femeie din sase lucreaza zilnic peste program. 25,07% dintre angajatii chestionati si 48,78% dintre manageri au raspuns ca muncesc aproape zilnic peste programul normal de lucru. Specialistii sociologi afirma insa ca munca unui angajat care efectueaza ore suplimentare pe termen lung nu ramane la fel de performanta precum munca unui angajat care, in conditii de lucru similare, se incadreaza in timpul de lucru.
Cauzele insuccesului
Tot CPE releva faptul ca majoritatea angajatilor chestionati (57,55%) pun obstacolele si insuccesele profesionale pe seama altora, considerand ca promovarile se fac pe criterii subiective. Alte obstacole in calea afirmarii ar fi motivatia scazuta in munca (50,94%), responsabilitatile casnice si familiale care limiteaza timpul de munca (37,41%), accesul limitat la cursurile de formare profesionala (32,81%), mediul profesional in care se manifesta discriminarea (21,73%), retragerea din activitate pentru femei pe perioada concediului de maternitate si de ingrijire a copilului (19,28%), precum si dorinta de a avea copii (8,49%). Studiul CPE mai arata ca in promovarea pe pozitii ierarhice sunt preferati barbatii, cu toate ca femeile sunt apreciate ca fiind mai atente in munca pe care o desfasoara si mai preocupate de pregatirea lor profesionala. Astfel, peste 60% dintre manageri recunosc faptul ca femeile intampina mai multe obstacole in dezvoltarea carierei profesionale. Doi din cinci manageri considera ca unei candidate pentru un post de conducere i se vor solicita mai multe informatii si va fi evaluata mai atent decat un barbat care candideaza pe acelasi post. Desi managerii pun mare pret pe comunicare, majoritatea (87%) prefera femeile in profesii privind relatiile cu publicul si resursele umane, adica exact in domeniile care se bazeaza pe competente de relationare. In posturile de conducere sunt preferati barbatii, una dintre motivatii fiind ca acestia au o disponibilitate mai mare de a lucra peste program, dar si ca au reactii mai rapide in situatiile-limita.