In urma unor masuri in curs de finalizare, demarate de Comisia Europeana, muncitorii romani, si nu numai, care mizeaza pe o slujba la negru in spatiul UE, ar putea fi nevoiti sa se profileze pe contracte de munca legale. CE lucreaza la o lege care sa prevada sanctiuni pentru angajatorii fortei de munca ilegale, din tarile membre UE, dar si din afara lor, pentru a preveni cazuri de exploatare a muncitorilor care lucreaza la negru.
Potrivit EUobserver, reglementarile privind piata neagra a fortei de munca reprezinta una dintre prioritatile Uniunii Europene, stabilite la inceputul saptamanii la Bruxelles, in cadrul masurilor destinate luptei impotriva imigratiei ilegale. In acest sens, comisarul pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a anuntat ca va face tot posibilul sa creeze un instrument special "pentru a-i pedepsi pe oamenii de afaceri care accepta, incurajeaza si sustin munca la negru". Unele state membre UE au introdus deja sanctiuni pentru angajatorii implicati pe piata neagra a muncii.
Liste negre
Conform NewsIn, sanctiunile prevad alcatuirea unor liste negre cu astfel de companii, care ar urma sa fie excluse de la obtinerea unor contracte publice, dar sunt si de natura penala, obligandu-i pe angajatori sa suporte costurile de extradare a muncitorilor pe care i-au angajat ilegal.
Frattini a mentionat si cazuri de copii si agricultori, care sunt exploatati in ferme europene si nu beneficiaza de asigurari de sanatate, intrucat angajatorii se tem ca vor avea probleme cu autoritatile birourilor de imigratie. Bruxelles-ul considera ca posibilitatea de a munci la negru pe teritoriul Uniunii - in special in constructii, industria textila si catering - creeaza premisele imigratiei ilegale in Europa.