În Motru, nu a existat pâna în prezent nici un depozit ecologic de colectare a deseurilor menajere. Acelea aflate în functiune nu beneficiaza de facilitati pentru protectia mediului si nu au fost autorizate de organele sanitare sau de mediu. Prin demararea proiectului „Motru, un oras ecologic“ de catre administratia locala, s-a reusit achizitionarea a 64 de europubele construite din material plastic, ce vor fi folosite pentru colectarea deseurilor de hârtie, carton, sticle si 120 de europubele construite din tabla zincata, în care se va colecta gunoiul menajer. Acestea vor fi repartizate la fiecare asociatie de proprietari de catre Directia de Servicii Publice si se vor încheia contracte de selectare si ridicare selectiva a resturilor menajere. Gunoaiele vor fi colectate si transportate zilnic cu cele doua autospeciale, una de 24 de tone si alta de 12 tone, intrate recent în dotarea Directiei de Servicii Publice, la statia de transfer nou-construita lânga statia de epurare a orasului. Aici, dupa alta selectare, sticlele, hârtia, cartoanele vor fi valorificate contra cost prin firme specializate, iar gunoiul menajer va fi trimis la Groapa Ecologica din Târgu Jiu.
„Vom declansa o campanie de informare a populatiei asupra modului de selectare a gunoaielor, atât prin televiziunea locala, cât si prin presa locala, pentru a avea o reusita în modul nou de selectare si depozitare a deseurilor menajere, mai ales ca pretul la metrul cub de gunoi colectat va scadea cu 18-20%“, a afirmat viceprimarul orasului, Tudor Dobrica.

Groapa de gunoi se va închide

Dupa reglementarea modului de colectare selectiva a deseurilor, vechea groapa de gunoi va închisa. Întinsa pe o suprafata de trei hectare, groapa de gunoi amplasata pe dealul satului Plostina a produs decenii la rând multe probleme satenilor. Cea mai grava a fost poluarea apei potabile din fântâni pe o mare suprafata a satului.
Finalizarea proiectului ecologic declansat de administratia locala din Motru va avea urmari grave pentru SC Rezoprest SA, care din luna februarie va ramâne fara serviciul de salubrizare si va fi nevoita sa trimita muncitori în somaj.