Decizia de majorare a salariilor in invatamant nu este atat de periculoasa incat sa atraga scaderea perspectivei de rating a Romaniei, iar datoria publica a tarii este "destul de redusa" si costul finantarii este "suportabil", a declarat, pentru NewsIn, analistul Moody's Kenneth Orchard. "Ne mentinem perspectiva stabila a ratingului de tara atribuit Romaniei, ceea ce inseamna ca este improbabil sa modificam calificativele in viitorul apropiat. Din punctul de vedere al Moody's, Romania ramane un stat cu perspective slabe pe partea de investment grade, confirmate si de ratingul 'Baa3', cel mai scazut posibil pentru categoria investment grade", a mai spus analistul Moody's pentru Europa de Est.
Standard & Poor's a anuntat, luni, ca a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la 'BBB+', de la 'A-'. Decizia scoate Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade" acordate de aceasta agentie. "In sine, decizia de majorare a salariilor in invatamant nu determina o modificare a perspectivei de rating a Romaniei. Politica fiscala a tarii a constituit mereu un motiv de ingrijorare, deoarece a fost foarte laxa, contribuind la dezechilibrele economice din ultimii ani. A existat, de asemenea, o tendinta catre cresterea cheltuielilor, in detrimentul cheltuielilor de investitii, ceea ce deterioreaza perspectivele de crettere pe termen lung", a mai spus Orchard. Ca avantaj, el subliniaza insa ca datoria publica a Romaniei este destul de scazuta. "Ne linisteste, in parte, faptul ca datoria publica este redusa, iar costul finantarii este suportabil. Pe de alta parte, situatia fiscala s-a inrautatit inaintea alegerilor", a adaugat Orchard.
Argumentul datoriei publice reduse a fost evidentiat, marti, si de viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, ca un factor care nu a fost inclus in anuntul Standard & Poor's, desi ar fi trebuit. De asemenea, el a declarat ca spera ca, in viitor, institutiile internationale si agentiile de rating sa aiba analize mai nuantate. "Nu cred ca mai urmeaza decizii similare celei S&P, daca e vorba de analiza atenta, cred ca anunturile lor vor fi mult mai nuantate, bazandu-se si pe discutii cu decidentii romani", a spus Popa.