Modificarile aduse Legii 78/2000 privind sanctionarea faptelor de coruptie, care vor intra in vigoare pe 29 aprilie, aduc in actualitate unele schimbari in acest domeniu. Astfel, articolul 10 condamna: "b) acordarea de subventii cu incalcarea legii, neurmarirea, conform legii, a destinatiilor subventiilor; c) utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice". Concret, a fost inlaturat cuvantul "credite", ramanand doar "subventii".
Capitolul Infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie arata ca "sunt pedepsite cu inchisoarea de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite: b) acordarea de credite sau de subventii cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea, conform legii sau normelor de creditare, a destinatiilor contractate ale creditelor sau subventiilor ori neurmarirea creditelor restante; c) utilizarea creditelor sau a subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate". Se urmareste, astfel, sa se elimine caracterul interpretativ si abuziv al unor prevederi ale acestei legi, in ceea ce priveste utilizarea unor credite de catre societatile comerciale. De asemenea, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pot face anchete si cercetari cu privire la derularea creditelor, pentru a vedea daca s-a incalcat norma interna a bancii. Dar normele interne ale unei banci nu sunt legi sau acte normative prin a caror incalcare sa se atraga raspunderea penala. Normele interne ale bancii reprezinta un regulament intern al bancii care ar trebui sa priveasca exclusiv banca si clientul.
Accesul procurorilor DNA la derularea creditelor
Urmarirea de catre procurorii DNA a modului de derulare a creditelor a creat un climat de nesiguranta in randul angajatilor bancilor comerciale. Unii dintre acestia ne-au declarat ca se tem de modul cum ar putea interpreta DNA derularea creditelor, putand fi considerate infractiuni de coruptie sau asimilate coruptiei conditiile in care sunt rambursate creditele sau sunt in scadenta normala conform graficelor de rambursare. Acordarea de credite se face pe baza unui contract civil, comercial, intre banca si client, iar incalcarea acestuia poate fi considerata o infractiune numai in cazul in care ar exista o reclamatie a bancii in urma existentei unui prejudiciu, dar in niciun caz nu poate fi considerata o infractiune asimilata coruptiei. Prin modificarile propuse se urmareste eliminarea posibilitatii de interventie a statului in contractele civile.