Noua versiune a clasificarii activitatilor economice (CAEN) a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie. Codul contine 101 noi clase de activitate, fiind mult mai detaliat decat versiunea actuala. Astfel, agentii economici isi vor putea schimba codul activitatii contra unei sume de minimum 30 de lei, la Oficiul Registrului Comertului.
Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in noua versiune se regasesc patru noi sectiuni, 26 de diviziuni, 48 de grupe si 101 clase in plus fata de versiunea actuala. Asta inseamna ca firmele au mai multe optiuni pentru a se incadra intr-un domeniu economic sau altul. Cel mai important efect al acestei schimbari il reprezinta recodificarea agentilor economici. Aceasta se va face contra cost, pe masura ce agentii economici vin la Oficiul Registrului Comertului pentru diferite operatiuni.
Fiecare agent economic trebuie sa solicite la Registrul Comertului actualizarea obiectului de activitate, la care se poate adauga modificarea altor elemente ale actului constitutiv. Prin urmare, pe langa taxa de schimbare a codului activitatii (de 30 lei), pot aparea costuri suplimentare, cum ar fi: inregistrarea la Registrul Comertului a unui element al actului constitutiv: 30 de lei; preschimbarea certificatului de inregistrare in mod curent, ca urmare a unor modificari: 10 lei.
Deocamdata nu a fost impus un termen-limita pentru modificarea actelor, insa companiile vor constata ca modificarile le vor fi necesare in momentul in care vor avea de rezolvat orice fel de problema in care sunt implicate autoritatile publice, mai ales pe relatia cu Fiscul.