Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, care a fost publicat pe 3 octombrie pe site-ul institutiei si care vizeaza impozitarea castigurilor pe piata de capital, deductibitatea in cazul pensiilor private facultative si asigurarilor de sanatate, impozitarea nerezidentilor, plata TVA, impozitele locale si circulatia produselor accizabile.
Potrivit proiectului, in anul 2009 profitul realizat de persoanele juridice romane din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de CNVM nu va fi impozitat. Incepand cu anul 2009, limita deducerii cheltuielilor efectuate, in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, precum si pentru asigurarile voluntare de sanatate va fi majorata de la 200 la 250 de euro. In domeniul impozitului pe venit, impozitul calculat cu cotele de impozit de 1%, respectiv, 16% asupra castigurilor obtinute de persoanele fizice de pe piata de capital va fi suspendat. Suplimentar fata de aceasta masura, va fi asigurata si reportarea pierderilor inregistrate de persoana fizica in urmatorul an fiscal din castigurile nete realizate de aceeasi natura stabilite diferentiat pe cele doua tipuri de titluri detinute in functie de perioada de detinere.
In anul 2009, castigurile realizate de persoanele fizice nerezidente din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare, in cazul societatilor inchise nu vor fi impozitate, iar profitul realizat de persoanele juridice straine din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de CNVM nu va fi impozitat. Ca masura de atragere a capitalurilor din alte state, s-a prevazut ca veniturile obtinute de organismele nerezidente de plasament colectiv fara personalitate juridica sa nu reprezinte venituri impozabile din Romania.
In domeniul TVA, MEF propune modificarea prevederilor Codului fiscal, astfel incat depunerea decontului si plata TVA sa fie efectuate inainte de inmatricularea mijlocului de transport nou in Romania de persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, inclusiv de persoanele fizice. Aceasta masura legislativa, coroborata cu masuri luate de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, care ar trebui sa solicite la inmatricularea unui autovehicul nou dovada platii TVA, ar conduce, practic, la combaterea fenomenului actual de neplata a TVA de catre persoanele mentionate.
In domeniul masurilor speciale de urmarire a circulatiei produselor accizabile, MEF propune introducerea obligatiei agentilor economici care comercializeaza sau intentioneaza sa comercializeze prin statii de distributie, produse energetice de natura carburantilor si a combustibililor pentru incalzire, pentru care se datoreaza accize, de a se inregistra la autoritatea fiscala teritoriala, care sa permita urmarirea activitatii desfasurate de acestia.