Delegatia parlamentara romana condusa de Mircea Geoana a avut o intrevedere cu Jia Qinglin, presedintele Conferintei Politice Consultative a Poporului Chinez. In cadrul discutiilor cu partea chineza, Mircea Geoana a apreciat evolutia economico-financiara a Chinei ca fiind una uimitoare pentru restul lumii. "Republica Populara Chineza a ajuns la un ritm de dezvoltare economica atat de mare, incat aproape toti ceilalti actori politico-economici internationali sunt invidiosi. De aceea, statul roman trebuie sa abordeze cu mai mult pragmatism relatiile bilaterale cu China, in special pe cele economice".
De asemenea, presedintele Senatului Romaniei a propus stabilirea unui mecanism de colaborare intre comisiile permanente ale celor doua foruri legislative, in special cele care vizeaza domenii precum infrastructura, agricultura, energia si protectia mediului.
Jia Qinglin a declarat ca Romania si China trebuie sa dedice mai mult timp consolidarii increderii reciproce si sa lucreze impreuna la dezvoltarea schimburilor economice dintre cele doua tari.
Presedintele Conferintei Politice Consultative a Poporului Chinez a exprimat disponibilitatea partii chineze de a participa la o noua sesiune a comisiei inter - guvernamentale mixte pe probleme economice si comerciale pentru a gasi cele mai bune solutii pentru a realiza acest deziderat.
Mai mult, el a subliniat faptul ca Romania se bucura de intreaga apreciere a statului chinez, care intentioneaza sa organizeze un festival al traditiilor chineze in tara noastra.
La finalul intrevederii, Mircea Geoana a inaintat propunerea de a se constitui un mecanism de coordonare politica intre Romania si China pentru probleme legate de Uniunea Europeana, si un mecanism de consultare intre cele doua Guverne si Parlamente inainte de fiecare sedinta G8.