Mai multi asistenti judiciari din cadrul Tribunalului Galati au actionat in judecata instanta, dar si ministerul de resort, pentru plata sporului de vechime pe ultimii trei ani, a carui valoare se ridica la 25% din salariul brut lunar. Aceasta categorie profesionala, care are statut de personal asimilat magistratilor, a fost defavorizata de reglementarile adoptate recent de Executiv, in raport cu judecatorii si personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor, care beneficiaza de spor de vechime.

Si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a constatat ca masura eliminarii prevederilor legale privind acordarea sporului de vechime in munca a defavorizat in mod nejustificat asistentii judiciari, avind ca efect restringerea exercitarii dreptului la egalitate in activitatea economica si in materie de angajari si profesie.

Doi dintre magistratii asistenti galateni au avut deja cistig de cauza, Gerardin Bobocea si Constantin Daniel Iancu urmind sa primeasca de la Ministerul Justitiei contravaloarea drepturilor salariale reprezentind sporul de vechime in munca actualizat cu indicele de inflatie pina la data platii efective. Pe rolul aceleiasi instante se judeca in prezent un alt proces, intentat de alti doi magistrati asistenti, solutia fiind previzibila avind in vedere precedentul deja creat.