Directorul executiv al Unitatii Fitosanitare Constanta, Gheorghe Pascu sustine ca in aceasta perioada se incearca obtinerea necesarului de produse pentru procesul de protectie a plantelor si manopera pentru culturile infiintate in cursul anului agricol 2007-2008. Exista posibilitatea ca resursele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa nu poata solutiona in totalitate cerintele formulate de reprezentantii Unitatilor Fitosanitare. Pe langa aceasta activitate, pe care Gheorghe Pascu o considera ca pe "o alta forma de subventie a agriculturii", Unitatea Fitosanitara Constanta efectueaza o activitate de monitorizare a celor 40 de agenti fito-patogeni (boli, daunatori), care nu trebuie sa paraseasca teritoriul tarii noastre, asta in cazul in care sunt depistati in Romania, sau sa nu intre in spatiul roman, daca sunt observati in afara teritoriului tarii.

Substantele si lucrarile pe care doreste Pascu sa le obtina de la Ministerul Agriculturii sunt prevazute in cadrul Actului Normativ, 911/2004, completat prin Ordonanta 950/2005, in care sunt prevazute substantele si actiunile care se realizeaza cu fonduri primite din partea Ministerului Agriculturii. "Aceasta este o propunere privind programul unitar pentru actiunile fitosanitare de interes national prevazute a se finanta de la bugetul de stat pentru anul 2008. Solicitarile noastre sunt urmatoarele: pentru cultura plantelor grau si orz am solicitat substante de combatere si manopera pentru tratament avio-chimic necesar unei suprafete insumand aproximativ 200.000 de hectare, iar pentru combaterea complexului de boli foliare pentru o suprafata de 200.000 de hectare. De asemenea, am mai solicitat acordarea substantelor pentru doua tratamente necesare combaterii focului bacterian la mar, par si gutui, pe o suprafata de 272 de hectare", a declarat Gheorghe Pascu pentru "Replica". Tot in cadrul aceluiasi document mai sunt stipulate drept cereri substante pentru plantatiile pomicole. Aceste substante sunt necesare exterminarii paduchelui de San Jose. "Pentru combaterea lacustelor s-au solicitat substante pentru o suprafata de 3.000 de hectare. Pentru tratarea acarienilor in culturile de vita-de-vie s-au solicitat substante pentru 8554 hectare. Impotriva omizilor paroase care ataca dudul am solicitat substanta pentru 5000 de hectare, iar in final, pentru combaterea soarecelui de camp am cerut ministerului substanta pentru o suprafata de 10.000 de hectare. Trimitem aceste propuneri acum si in mod normal in cursul lunii ianuarie a anului viitor primim raspunsul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. De regula primim aproape tot ceea ce solicitam. Anul trecut am primit 90% din ceea ce am solicitat", a mai sustinut Pascu.

Tratament pentru lemn

In functie de procentajul solutionarii cererilor Unitatilor Fitosanitare calitatea produselor agricole va fi mai ridicata. Trecand la alt subiect, seful Unitatii Fitosanitare Constanta a mai sustinut ca sunt atent monitorizati un numar de 40 de agenti fitopatogeni, dintre care amintim cariul lemnului, Liriomiyza Allovora, Erhinia Almylovora- focul bacterian. Urmarirea la exportul de cherestea sub forma de palet sau ambalaje se numeste IPMS 15- directiva de urmarire ce impune efectuarea unui tratament termic lemnului expus exportului in cuptoare speciale. "In aceasta perioada desfasuram actiuni de reautorizare a agentilor economici pentru utilizarea, comercializarea produselor de uz fitosanitar sau prestari servicii. Sunt inregistrate aproximativ 100 de societati autorizate, din care 6-7 sunt specializate pe comercializare", a incheiat Gheorghe Pascu.