Proiectul Rosia Montana se afla pe masa Guvernului. Daca pana acum exploatarea aurului cu cianura a fost oprita de autoritatile de mediu care nu au acordat autorizatiile necesare, in curand statul va da mana libera investitorului.
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca a inclus proiectul minier de la Rosia Montana in programul de guvernare.
In plus, Videanu vrea ca acesta sa inceapa cat mai curand posibil, cu actualul investitor, compania canadiana Gabriel Resources.
"Vreau pornirea acestui acestui proiect cat mai curand posibil", a afirmat Videanu.
Cu o investitie de 350 de milioane de euro, compania va extrage din subteran toate cele peste 300 de tone de aur si 1.500 de argint existente.
In urma consultarilor si a dialogului permanent cu comunitatea locala, autoritatile publice, ONG-urile si persoanele interesate, precum si in contextul schimbarilor aduse de legislatia romaneasca, proiectul minier de la Rosia Montana a fost modificat si imbunatatit semnificativ fata de varianta sa initiala inclusa in Memoriul Tehnic din 2004 si planurile de urbanism din 2002, astfel incat, in momentul de fata, noul proiect se conformeaza celor mai exigente standarde romanesti si europene in materie.
La elaborarea modificarilor proiectului de la Rosia Montana au participat unii dintre cei mai buni experti independenti romani si straini din domeniu. Acestia au stat si vor sta in continuare la dispozitia Ministerului Mediului si a oricarei parti interesate pentru a atesta conformitatea noului proiect al societatii Rosia Montana Gold Corporation cu cele mai bune practici interne si internationale.
Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului, aflat in procedura de analiza la Ministerul Mediului, contine modificari care au ca scop reducerea impactului asupra mediului, cresterea conditiilor de siguranta in exploatare, conservarea patrimoniului precum si crearea unui model de minerit modern si responsabil in Romania.