Conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia considera ca numai o seceta ar putea salva din punct de vedere economic cel mai mare producator de lignit din Romania.

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) nu are cui sa ii mai livreze carbune, complexurile energetice reducandu-si comenzile la jumatate, intrucat se confrunta cu o lipsa a cererii de energie electrica. Reprezentantii conducerii SNLO spera ca o eventuala seceta in aceasta vara sa reduca productia de electricitate in sistem hidro, iar termocentralele sa solicite din nou lignit minerilor olteni. "Incercam sa ne descurcam cum putem. Situatia nu este deloc linistitoare, in conditiile in care nu exista cerere de carbune si nici cerere de energie electrica. Incercam sa corelam programul de productie cu cererea. Asa cum arata datele in prezent, deja in trimestrul I inregistram livrari cu un milion de tone mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut. Noi ne programaseram o productie cu un milion de tone mai mica pentru intreg anul, dar deja acest lucru este valabil pe trimestrul I. Nu stiu unde o sa ajungem, daca situatia se va pastra si pe celelalte! Pe trimestrul I din 2008 productia era de 4,68 milioane de tone de lignit, iar pe trimestrul I din 2009 este de 3,73. Productia de anul trecut a fost programata la 18,46 milioane de tone si s-au realizat 17,7. In 2009 s-a aprobat o productie de 16,88 milioane de tone de lignit. Beneficiarii nostri principali sunt Complexurile Energetice de la Rovinari si Turceni, precum si cel de la Craiova si vor din ce in ce mai putin lignit. Sper sa avem posibilitatile legale ca sa trimitem oamenii in somaj tehnic, daca nu se va mai putea lucra. Nu ne ramane decat sa ne rugam sa fie seceta sau sa se defecteze vreun reactor la Cernavoda", a declarat Daniel Burlan, directorul general al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, cel mai mare producator de carbune din Romania.
SNLO se pregateste, de asemenea, sa disponibilizeze, pana la sfarsitul lunii mai, 600 de salariati, care vor beneficia de salarii compensatorii.

CE Rovinari nu mai vrea lignit

Potrivit conducerii SNLO, scaderea cererii de lignit a venit tocmai din partea partenerilor care isi plateau la timp marfa primita. La Complexul Energetic din Rovinari, in primul trimestru al anului 2008, livarile de lignit din partea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia erau de 487.000 de tone, iar anul acesta, pentru perioada corespunzatoare trimestrului I, au scazut la 250.000 de tone. Plecand de la scaderea drastica a cererii de carbune, conducerea Complexului Energetic Rovinari a decis ca in aprilie sa nu mai cumpere lignit de la SNLO si sa isi asigure necesarul de carbune din carierele proprii. Nici la Complexul Energetic de la Turceni (CET) situatia nu se prezinta mai bine. Potrivit directorului SNLO, livrarile lunare catre CET au scazut de la 300.000 de tone, cat erau anul trecut, la 200.000, in acest an.

Au de recuperat 340 de milioane de lei

Daniel Burlan, directorul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, a mai spus ca unitatea pe care o reprezinta are de recuperat de la beneficiari 340 de milioane de lei. Aproape jumatate din suma, respectiv 145 de milioane de lei, trebuie sa fie primita din partea Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin. "Avem de recuperat in total direct sau prin intermediul recuperatorului SC Best Recuperare Creante SRL suma de 340 de milioane de lei. Catre Best au fost cesionate creante in valoare de 128 de milioane de lei. In prezent, Centrale Termice Arad a castigat procesul cu Best si va avea conturile deblocate, dar, din pacate, nu bani. Pe 2007 si-au achitat integral datoria catre noi, de aceea a si castigat procesul cu Best. Mai avem insa de luat de la CET Arad 30 de milioane de lei, suma aferenta livrarilor din 2008. Nu au bani sa ne plateasca. RAAN si Best s-au judecat si au stabilit ca o creanta de 30 de milioane de lei sa fie achitata in transe pe sase ani. Nu ne avantajeaza aceasta intelegere a lor si am depus la dosarul procesului o adresa in care informam instanta ca SNLO este prejudiciata de aceasta intelegere. Sa vedem de unde o sa mai luam bani: mai reducem cheltuielile cu munca vie si in anumite sectoare, la SNLO. Nu avem cum sa exportam pentru ca transportul dubleaza pretul tonei de lignit la suta de kilometri. Asteptam infiintarea companiei energetice din care sa faca parte SNLO si complexurile energetice si poate asa o sa se schimbe situatia", a mentionat seful SNLO.