Pentru ca salariile sunt mult prea mici, minerii disponibilizati nu prea vor sa lucreze la noile locuri de munca oferite. Noul imprumut cu Banca Mondiala, in valoare de 120 de milioane de dolari, se intinde pana in 2009 si prevede atat inchiderea minelor, cat si crearea a 30.000 - 40.000 de locuri de munca pentru minerii disponibilizati.
Proiectul-pilot de inchidere a minelor, derulat din 2000, cu finantare de la Banca Mondiala a creat in zonele respective circa 10.000 de noi locuri de munca, insa acest numar ramane inca net inferior nivelului necesar, potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei Ionel Mantog. “Am pus pe piata 10.000 de locuri de munca la un necesar de 100.000“, a spus Mantog, facand referire la numarul minelor unde au fost disponibilizari din 1997 pana in prezent. Chiar si asa, minerii nu sunt prea incantati de viitoarele locuri de munca. Si asta pentru ca salariile oferite sunt mult prea mici comparativ cu asteptarile lor, spun oficialii Ministerului Economiei, fara a preciza insa nivelul de salarizare.
In programul amintit, 62% din valoarea proiectului a fost destinata subcomponentei de atenuare a impactului social, al carei nivel a crescut de la 13,7 milioane de dolari la 27,7 milioane de dolari. Modalitatile de sprijinire au vizat acordarea de microcredite persoanelor fizice, plati stimulative pentru firmele care au angajat persoane fara loc de munca, in valoare de 960 de dolari/an pentru fiecare persoana astfel angajata, centre de afaceri si consultanta.

Noul imprumut cu Banca Mondiala, pana in 2009

Programele vor fi continuate printr-un nou imprumut contractat de la Banca Mondiala, in valoare totala de 120 de milioane de dolari, din care jumatate este destinat reabilitarii economice si sociale a zonelor afectate de inchiderea minelor.
Agentia Nationala pentru Dezvoltarea si Implementarea Programelor de Reconstructie a Zonelor Miniere (ANDIPRZM) va gestiona aceasta etapa, urmand ca Ministerul Economiei sa supervizeze proiectele de ecologizare a minelor inchise. ANDIPRZM va aloca, din fonduri bugetare si din imprumutul Bancii Mondiale, stimulente financiare pentru angajarea persoanelor fara loc de munca (in total 10 milioane de dolari), microcredite (11 milioane de dolari), dezvoltarea comunitatilor miniere (15 milioane de dolari) si infrastructura municipala (15 milioane de dolari).
Expertii Bancii Mondiale si cei ai Ministerului Economiei estimeaza ca 30.000-40.000 de locuri de munca vor fi create in zonele miniere prin aplicarea, pana in 2009, a acestui proiect.
In urma restructurarii, in minerit au mai ramas aproximativ 47.000 de salariati, fata de numarul existent la inceputul lui 1997, 175.000 de persoane. In acest an vor fi disponibilizati 7.600 de mineri.