Electrocasnicele comercializate in Romania consuma mai multa energie decat clasele de consum in care sunt incadrate de producatori sau importatori. Romania nu are un laborator acreditat in care sa verifice aparatele energofage. Marea majoritate a electrocasnicelor vandute acum in Romania nu respecta standardele de consum, desi au inscrise pe eticheta clasele de consum A, A+ sau A++.
"Daca mergem in magazine, toate produsele electrocasnice, frigidere, combine frigorifice, masini de spalat au clase de eficienta ridicata, niciunul nu e clasificat jos. S-au facut teste de laborator si nu e deloc asa", se arata intr-un comunicat al Institutului de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG). Conform testarilor efectuate la acest institut, o buna parte a electrocasnicelor au prezentat performate energetice mai scazute cu peste 15% fata de valorile inscrise pe etichete, iar altele au consumuri chiar mai mari decat consumul electric maxim admis ca o conditie de admitere la vanzare. Simplul fapt ca aparatul are clase energetice superioare le permite companiilor sa le vanda la preturi mai mari. Importatorii stiu ca nu se pot face teste valabile juridic deoarece Romania nu are laborator acreditat.
Pentru cresterea eficacitatii utilizarii etichetarii din punctul de vedere al eficientei energetice a aparatelor electrocasnice, institutul a initiat un proiect de Hotarire de Guvern prin care propune crearea unui laborator care sa realizeze un program national de testare de control a aparaturii de acest fel. Efectele benefice ale acestuia s-au constatat deja in state ca Australia si Canada. Alternativa ar fi mult mai costisitoare: formarea unei echipe specializate la nivel national care sa verifice toata documentatia importatorilor, conformitatea datelor, daca s-au utilizat standardele recunoscute, daca echipamentele utilizate la testare sunt acreditate si metrologate, daca personalul care a efectuat testul are calificarea necesara etc.
Realizarea laboratorului ar necesita investitii in valoare de 1,2 milioane de lei pentru testarea frigiderelor si congelatoarelor, 1,5 milioane de lei pentru masinile de spalat, iar pentru cercetare si dezvoltare inca un milion de lei. Conform proiectului inaintat, numarul de aparate supuse verificarii va fi de 1 la 10.000 din numarul celor similare vandute la nivel national in anul anterior, iar rezultatele vor fi postate pe site-ul Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei (ARCE). ICEMENERG este lider in Romania in privinta ener- giilor regenerabile si eficientei energetice. Institutul are montate o pompa de caldura, o centrala fotovoltaica, o turbina eoliana, cladirea este izolata termic, iar in viitor intentioneaza sa monteze o centrala in cogenerare pe biomasa.
Romania poate reduce 25- 30% din consumul de energie electrica numai prin eficienta energetica. Romania si-a asumat fata de Comisia Europeana o scadere a consumului de energie electrica cu 13,5% in urmatorii ani prin masuri de eficienta energetica. Prin urmare,15% este diferenta de consum intre electrocasnicele notate cu clase de eficienta energetica si consumul lor real. Cele mai multe electrocasnice vandute in Romania nu respecta standardele desi sunt etichetate cu clasa A+.