Galatiul va primi 3 milioane de lei de la bugetul statului pentru retehnologizarea si modernizarea sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice, acest lucru fiind decis in cadrul ultimei sedinte de guvern. Suma totala alocata in acest scop la nivel national, unui numar de 16 orase din 14 judete, se ridica la 25,5 milioane de lei.

Fondurile alocate sint insuficiente pentru rezolvarea tuturor problemelor legate de sistemul de termoficare din municipiul Galati, ne-a declarat directorul general al Apaterm, George Cubasa: "Eu cred ca orice leu care se da pentru modernizarea si retehnologizarea sistemului de termoficare este un lucru bun. Cred ca ar fi trebuit alocati mai multi bani Galatiului deoarece, indiferent cine a fost la guvernare, reprezentantii orasului si factorii responsabili au stiut sa se bata pentru interesele locuitorilor".

Potrivit estimarilor facute de acesta, pentru modernizarea si retehnologizarea tuturor retelelor si punctelor termice din municipiul Galati ar fi necesara o suma mult mai mare decit cea alocata de Guvern, respectiv de 70 de milioane de lei, fapt care ar conduce la eliminarea pierderilor.

Fonduri si pentru alte proiecte

In cadrul sedintei de guvern s-a mai aprobat si alocarea sumei de 198 de milioane de lei pentru finantarea suplimentara a unor proiecte derulate in localitati dintr-un numar de 37 de judete. Sumele vor fi cheltuite pentru lucrari de reparatii, reabilitare, modernizare a tronsoanelor de drumuri comunale, judetene si nationale, strazi si ulite, poduri si podete. De asemenea vor fi executate sau finalizate lucrari la camine culturale, unitati de cult, sali de sport, scoli, gradinite sau pentru finalizarea proiectelor de modernizare si extindere a retelelor de alimentare cu apa si canalizare, iluminat public. Pe lista celor 37 de judete se afla si Galatiul.

Alocarea de catre Executiv a celor 3 milioane de lei este o initiativa demna de lauda, dar este, din pacate, o picatura intr-un ocean, tinind cont de faptul ca pentru municipiul Galati ar fi necesare nu mai putin de 70 de milioane de lei.