Strictetea si haosul promovarii normelor pe care Uniunea Europeana le impune fermierilor romani ii va scoate pe multi din acestia de pe piata.
Neavand capacitatea sa asigure calitatea laptelui ceruta de UE, micii fermieri vor trebui sa se asocieze si sa puna bazele unor ferme care sa poata sa livreze cel putin 500 de litri de lapte pe zi, ne-a declarat Valeriu Steriu, presedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui (APRIL). Un taran care are cateva vaci nu va rezista pe o astfel de piata, nestiind care sunt normele europene pe care trebuie sa le respecte, chiar daca Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) acorda subventii pentru laptele care respecta aceste reguli.
In ceea ce priveste centrele de colectare a laptelui, MAPDR vrea suplimentarea bugetului pentru a sprijini modernizarea acestora. Desi intentia ministerului este buna, Valeriu Steriu spune ca centrele de colectare de la nivelul satelor si al comunelor vor disparea in cativa ani de la aderarea Romaniei la UE.
In ciuda sprijinului acordat de Agricultura, proprietarii de centre de colectare a laptelui nu-si vor permite sa investeasca 2.000-3.000 de euro intr-un centru de la nivelul satului care colecteaza 1.000 de litri. Pentru un centru de colectare care lucreaza la nivelul unei comune si care strange pana la 10.000 de litri, trebuie investiti intre 10.000 si 15.000 de euro, a explicat Steriu.
El a mai spus ca in urma investitiilor facute in aceste centre, chiar daca vor disparea, vor ramane echipamentele de colectare. Dupa aderarea Romaniei la UE, locul micilor producatori de lapte va fi luat de catre marii producatori care au patruns pe piata romaneasca, sustine Valeriu Steriu. El mai spune ca peste sase-sapte ani vom ajunge ca in statele membre UE, unde colectarea laptelui se face numai de la ferme. Acestea vor trebui sa aiba propriul centru de colectare a laptelui si sa respecte normele Uniunii. Potrivit lui Steriu, aceste norme sunt inca necunoscute fermierilor. (S.N.)