Din 8 aprilie, romanii vor gasi in magazine altfel de preparate din carne decat cele cu care erau obisnuiti. ßi asta pentru ca dupa data mentionata produsele din carne vor putea fi comercializate numai daca vor avea un aspect exterior curat, nelipicios si o culoare specifica sortimentului, conform unui ordin al ministrului Agriculturii. Totodata, producatorii vor fi obligati sa mentioneze pe eticheta procentul de carne din conserve, se arata intr-o informatie furnizata de Mediafax.
Astfel, suprafata exterioara a produselor din carne, obtinute prin tratament termic, cum sunt toba, caltabosul, salamul sau carnatii, trebuie sa fie curata si nelipicioasa, fara mucegai sau corpuri straine, de culoare specifica sortimentului. In cazul produselor crud-uscate cu mucegai, este admisa prezenta unui strat subtire de mucegai selectionat.
In sectiune, preparatele vor arata ca o pasta omogena, compacta, fara corpuri straine, bucati de os sau aglomerari de grasime si condimente iar feliile se vor pastra intregi dupa taiere, in cazul sortimentelor prelucrate termic realizate din carne tocata.
In ceea ce priveste standardele de gust, miros si consistenta, orice pro-dus din carne nu trebuie sa aiba "gust sau miros strain", in timp ce, in functie de sortiment, sunt stabilite standarde diferentiate dupa consistenta: moale sau elastica pentru produsele fierte tocate sau moale spre semitare in cazul sortimentelor afumate tocate.
De asemenea, cantitatea maxima de apa dintr-un produs din carne poate varia intre 35% si 85%. (A.ß.)