Cine crede ca nu poti face cariera si bani din pasiunea pentru gustul vinului se insala. Meseriile de degustator si somelier le permit practicantilor lor sa dea detalii despre licoarea lui Bachus doar dintr-un strop.
Culoarea, aspectul, mirosul, aroma, buchetul (in cazul vinurilor vechi) sunt numai cateva dintre caracteristicile care dezvaluie adevaratele calitati ale unui vin. Capacitatea de a detecta toate aceste aspecte nu o poseda insa oricine. "Pentru a urma un curs de degustator, mai intai se testeaza acuitatea olfacto-gustativa a candidatului. Pe langa astfel de aptitudini, sunt necesare studii de specialitate in domenii precum chimie alimentara, horticultura, biologie", a spus Ion Gavrilescu, vicepresedintele Asociatiei Degustatorilor Amatori din Romania (ADAR), degustator de vinuri si distilate. In plus, cei ce doresc sa devina degustatori trebuie sa aiba o vechime de cel putin trei ani in domeniul vitivinicol (productie, cercetare). Potrivit spuselor lui Gavrilescu, pentru a deveni degustatori, pe langa experienta, candidatii trebuie sa aiba o memorie foarte buna (pentru a putea compara cu vinul etalon/ideal) si cunostinte vaste in domeniile pedologiei si ampelografiei (studiul soiurilor de vita-de-vie).
Calitatile unui degustator
Mai mult decat atat, degustatorii trebuie sa participe periodic la sedinte de antrenament (memoria trebuie imbunatatita), sa nu fumeze si sa nu fie betivi. "Nu suntem bautori, ci degustatori", a adaugat Ion Gavrilescu.
Potrivit specialistilor, pentru a se forma ca degustator, o persoana are insa nevoie de cel putin zece ani, mai ales ca exista peste 10.000 de soiuri de vita-de-vie si mult mai multe sortimente de vin. "Un bun specialist cunoaste tot. Prin antrenament ajunge sa-si formeze memoria si sa faca deosebirea intre sortimente", a mai spus vicepresedintele ADAR, potrivit caruia numarul sortimentelor pe care ajunge sa le recunoasca un degustator ajunge la cateva sute. Trebuie insa sa citeasca foarte mult.
Abilitatea de a degusta, cheia afacerilor de succes din domeniul vinificatiei
Deocamdata, in Dolj avem sapte degustatori autorizati de vin (printre care si prefectul Nicolae Giugea), iar la nivel regional sunt zece (in afara de cei din Dolj, mai sunt doi in Valcea si unul in Mehedinti).
"Pe langa analizele chimice ale vinului e necesara si analiza organoleptica a acestuia. Degustatorii se pot angaja, de exemplu, la inspectia vitivinicola, in laboratoare de analiza a vinului sau la Oficiul National al Denumirilor de Origine Controlata", a spus Cristina Vladu, unul dintre degustatorii din Dolj. Desi deocamdata nu se poate face o cariera numai fiind degustator, aceasta specializare ii ajuta foarte mult mai ales ce cei care pornesc o afacere in domeniul productiei sau comercializarii vinului.
Degustatorii au atat rol sanitar (de a clasifica vinurile de origine controlata si de a veghea ca vinurile ce vin la concurs sa aiba aceeasi calitate ca si cele comercializate in piata, dar si de a evalua calitatea vinului intr-un anumit an de recolta), cat si rol educativ (de a educa consumatorii).
Meseria de somelier, banoasa si de viitor
Alta meserie care are la baza pasiunea pentru gustul vinului este aceea de somelier, adica acea persoana care se ocupa atat de achizitionarea, selectarea si stocarea vinurilor in conditii proprii, cat si cu asocierea lor cu diferite preparate culinare. Somelierul trebuie sa faca recomandari clientului pentru a armoniza meniul ales cu vinul potrivit. "Somelierii sunt un fel de chelneri cu pregatire atat pe parte de gastronomie, cat si de vin. Acestia trebuie sa invete sa prezinte vinul, sa faca recomandari elegante unui client neexperimentat si sa raspunda intrebarilor legate de acest domeniu. In acest moment, Romania duce o lipsa acuta de personal calificat in domeniul asta. La nivel regional, de exemplu, nu avem deocamdata nici unul", a adaugat Gavrilescu. Ca si in cazul degustatorilor autorizati, acestia trebuie sa aiba cunostinte vaste in domeniul viei si vinificatiei (pentru a putea face conexiuni intre aceleasi soiuri de vin produse in diverse tari, pentru a sti ce vin poate fi invechit, cand poate fi consumat etc.). Pentru ca el este cel care prezinta vinul, somelierul desface sticla si degusta vinul inainte de a-l servi pentru a sesiza eventualele nereguli. Potrivit specialistilor, in strainatate, un somelier angajat la un hotel de lux castiga aproximativ 4.000 de euro pe luna, plus bacsisul. In afara de vinuri, alte bauturi alcoolice si nealcoolice, somelierul se poate ocupa si de trabucuri si tigari.
Istorie
In trecut, somelierii erau cei care aduceau papei vinurile din Franta. Pentru a preveni orice tentativa de otravire, ei erau obligati sa guste o picatura de vin din cel pe care il adusesera, de pe medalionul episcopal de argint. In timp, medalionul episcopal a fost inlocuit cu un instrument profesionalizat: o ceasca foarte putin adanca. Doar materialul din care e confectionata a ramas acelasi si, de sute de ani, "tasse de vin" s-a pastrat drept insemn profesional al somelierilor.