Agricultorii au incheiat protestele organizate, ieri, in Capitala, dupa ce au depus un memoriu la Guvern cu solicitarile lor, anuntand ca asteapta din partea autoritatilor sa-i cheme la discutii in vederea gasirii unor solutii de rezolvare a problemelor lor. Peste o mie de agricultori, veniti din peste 15 judete ale tarii, s-au adunat la ora 11:00, in piata George Enescu din Capitala, pentru a participa la mitingul organizat de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Totodata, alti patru sute de agricultori au pichetat, incepand cu ora 11:00, sediul Guvernului.
In jurul orei 12:30, agricultorii adunati in piata George Enescu au plecat in mars pe bulevardul Magheru spre sediul Guvernului.
Dupa ce au depus un memoriu la Guvern cu solicitarile lor, agricultorii au plecat spre masinile care ii asteptau pe Bulevardul Aviatorilor, de unde au plecat spre locurile de resedinta.
Agricultorii cer reducerea cu 50% a pretulul motorinei pentru agricultura, finantarea domeniului si pregatirea pentru irigatii. Protestatarii vor ca motorina pentru agricultura sa fie doi lei litrul, cum este in tarile Uniunii Europene cu agricultura dominanta. In prezent acestia platesc patru lei pe litrul de motorina.
"Cerem aceasta reducere pentru ca deviziul de cultura sa scada astfel ca taranul roman sa aiba un profit. In momentul de fata nu exista resurse pentru aprovizionarea cu motorina", a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli de Romania (LAPAR), Marcel Cucu.
O alta solicitare a agricultorilor este finantarea domeniului in ceea ce priveste platile europene si complementare.
Acestia sustin ca, desi campania de primavara a inceput, la fermieri nu a ajuns niciun ban. Rezolvarea situatiei sistemului de irigatii care, in opinia agricultorilor, este "in paragina" este o alta solicitare a protestatarilor. "Sunt zone din tara supuse an de an secetei: Baragan, Dobrogea, sudul Olteniei, sudul Moldovei, iar sistemul de irigatii conceput este trecut pe linie moarta de acum 20 de ani si nimeni nu se implica in reabilitarea lui", a spus Cucu.
In ceea ce priveste subventiile, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) a anuntat ca va incepe in aceasta saptamana autorizarea platilor, care vor fi acordate tuturor fermierilor pana la finele lunii mai. Agricultorii trebuie sa inceapa insa lucrarile la culturile de primavara, care nu pot fi amanate pana in mai. Fermierii pot apela la credite preferentiale, de la anumite banci cu care APIA incheie o conventie, pentru a primi un avans de 75% din subventia cuvenita. In ceea ce priveste motorina, Guvernul a aprobat acordarea unei subventii de un leu pe litru, dar fermierii cer si reducerea accizei, pana la 21 de euro pe mia de litri.