Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va prelua datorii, in limita a 183,609 milioane de lei noi (circa 1.836 de miliarde de lei vechi), pe care exploatatiile miniere Minvest Deva, Remin Baia Mare, Cuprumin Abrud si Moldomin Moldova Noua le au catre filiale ale Electrica, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta intocmit de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
Celor patru exploatatii miniere li se sterg totodata si dobanzile, majorarile de intarziere si penalitatile de orice fel aferente datoriilor pe care le-au acumulat. Valoarea acestor penalizari se cifra la sfarsitul anului trecut la nu mai putin de 142,148 milioane de lei noi (circa 1.421 de miliarde de lei vechi).
Mai trebuie spus ca AVAS va prelua pentru valorificare creantele comerciale ale Electrica Banat Timisoara, Electrica Transilvania Sud Brasov (inclusiv ale sucursalei Alba Iulia) si ale Electrica Transilvania Nord Cluj Napoca (inclusiv sucursalele Baia Mare, Satu Mare, Bistrita).
Pentru micsorarea nivelului arieratelor din economie, Ministerul Finantelor Publice va lansa o emisiune de obligatiuni prin care va finanta aceste datorii platind catre Electrica sumele datorate de explotatiile miniere. Mai departe, filialele Electrica vor trebui sa achite cu banii primiti datoriile pe care, la randul lor, le-au acumulat catre Termoelectrica si Nuclearelectrica. De altfel, aceste societati trebuie sa continue traditia platind sumele pe care, de asemenea, le datoreaza Fondului de risc.
Potrivit proiectului de ordonanta, AVAS trebuie sa vireze catre Trezoreria statului banii pe care ii va recupera din creantele comerciale ale Electrica. Din acesti bani, Finantele urmeaza sa rascumpere titlurile de stat emise anterior.
De remarcat ca si dobanzile, si penalitatile acumulate la sumele datorate de Electrica catre Termoelectrica si Nuclearelectrica se anuleaza. Mai mult decat atat, si in cazul penalizarilor pe care le poarta debitele neachitate ale Termoelectrica si Nuclearelectrica catre Fondul de risc se va proceda in acelasi fel de aceasta data.