"MAT Craiova se confrunta cu o situatie speciala, intrucat nu mai are comenzi de ceva timp. Este un mare semn de intrebare cum va evolua aceasta intreprindere in continuare, din cauza ca foarte multa lume cumpara tractoare din import. Daca nu exista o facilitate pe care sa o acorde guvernul constructiei de masini si tractoare din Romania, atunci o sa avem in continuare o invazie de masini agricole de tot felul din strainatate, mai bune sau mai rele, fara service-uri, iar muncitorii romani va trebui sa plece acasa", a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa.
Seful legislativului judetean crede ca programul "Rabla" pentru tractoare, suspendat de actualul guvern, ar fi dat o speranta acestei fabrici. "Am avut o discutie cu domnul ministru al agriculturii, Ilie Sarbu, in ceea ce priveste programul "Rabla" pentru tractoare, pentru ca, in cazul in care acest program s-ar desfasura, ar putea primi comenzi si unitatea noastra de la Dolj. Asteptam sa vedem daca se va putea repune pe tapet acest program, pentru a le da o speranta si muncitorilor din aceasta fabrica de tractoare si masini agricole", a spus Prioteasa.
Problemele sunt reale, fiind cauzate deĀ  criza financiara si cresterea cotatiei euro, considera Ionel Catrinoiu, actionar la MAT si presedinte al Patronatului Constructorilor de Tractoare si Masini Agricole din Romania.
"MAT are probleme, dar sunt legate numai de piata de desfacere. Vanzarile au scazut, incepand din octombrie 2008 si continuand in ianuarie si februarie 2009, inclusiv din cauza intarzierii aprobarii bugetului si cresterii cotatiei euro in raport cu leul. Au crescut, de asemenea, dobanzile bancare, astfel ca nici fermierii nu mai pot lua credite pentru achizitionarea de utilaje si nici MAT nu mai poate contracta credite, pentru a putea sa vanda tractoarele in rate catre fermieri. Pe de alta parte, guvernul a suspendat programul "Rabla" pentru tractoare, care ne-ar fi asigurat o vanzare semnificativa", a explicat Catrinoiu.
Fostul director general al MAT Craiova spune ca aceasta firma de masini agricole, care a implinit de curand 130 de ani de activitate, va trece peste aceasta criza financiara "asa cum a trecut si peste razboaiele mondiale". "MAT a intocmit un plan anticriza, care vizeaza, printre altele, reducerea cheltuielilor materiale, a cheltuielilor de aprovizionare, dar si a celor de personal", a mentionat Catrinoiu, precizand ca nu se va ajunge la concedieri in masa, ci firma se va limita la trimiterea la pensie a celor care au implinit varsta ceruta de lege, la neprelungirea contractelor de munca pe durata determinata si la trimiterea acasa a celor care au si alte surse de venit.