Agerpres informeaza ca presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca programul de guvernare al social-democratilor, care urmeaza sa fie aprobat la Congresul din 16 octombrie 2010, reprezinta o radiografie cat mai clara a momentului social si economic actual din Romania.
Ne dorim sa construim aceasta viziune bazata pe ideologia noastra, pe valorile pe care ni le-am asumat si sa stabilim in acelasi timp obiective dezirabile, pe care vrem sa le atingem. Elaborarea acestui program are trei obiective: o radiografie a momentului actual, prezentarea viziunii partidului si alcatuirea unui pachet larg de solutii la problemele guvernarii. (...) Solutiile noastre trebuie sa fie realizabile si nu solutii pentru campania electorala, a spus Nastase, in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit acestuia, nu este batut in cuie planul de impozitare diferentiata, varianta initiala cu pragul maxim de 40% discutata la un moment dat nemairegasindu-se in proiectele recente.
Am descoperit foarte rapid ca erau foarte putini care se incadrau in aceasta zona si la fel de rapid am descoperit ca ei ar fi devenit si mai putini daca am fi pus acest nivel. Evaziunea fiscala intr-o astfel de situatie oricum ar fi facut ca masura sa fie lipsita de finalitate. Incercam sa ne indreptam spre o formula pachet, in care sa nu discutam doar despre acest tip de impozitare, ci despre fiscalitate intr-un sens mai larg, sa vedem cum putem sa combinam lucrurile in asa fel incat sa ajungem sa tindem spre (...) o echilibrare a veniturilor si cheltuielilor, dar fara sa speriem vanatul, a spus Nastase.
Potrivit acestuia, este important ca PSD sa gaseasca o formula prin care sa mareasca increderea interna si sa extinda credibilitatea externa.
Acestea sunt de fapt obiectivele pe care ni le propunem. (...) Vreau sa subliniez ca tema noastra centrala nu o reprezinta impozitarea, problema noastra esentiala este cum realizam mai multe locuri de munca, cum reusim sa atingem obiectivele pe care le propunem in aceasta viziune de guvernare. (...) O discutie structurala despre cotele de impozitare, fara a intelege pachetul general prin care dorim, pe de o parte, sa ne intoarcem spre impozitarea in mai mare masura, daca va fi cazul, a capitalului si mai putin a muncii, nu se poate realiza, a afirmat liderul CN al PSD.
La randul sau, presedintele PSD, Victor Ponta, a precizat ca programul de guvernare, la care departementele PSD lucreaza deja de doua-trei luni de zile, insumeaza o munca la care s-au angrenat nu numai social-democratii, ci si specialisti din afara partidului.
Programul in varianta actuala are mai mult de 600 de pagini deja. Aceasta munca se afla in faza de sinteza. Incercam sa avem un program coerent, care va analiza situatia actuala in care se afla Romania. Solutiile pe care PSD le propune vor porni de la principii social-democrate, a spus Ponta.