Posesorii de autoturisme se inghesuie sa-si procure autocolantul care dovedeste plata taxei de parcare pe domeniul public al municipiului Craiova, insa, pana acum, doar jumatate din masinile inregistrate in Banie au vinieta
Pana la 15 august, ultima zi in care posesorii de autoturisme din Craiova mai puteau sa-si procure vinieta de parcare fara a risca sa fie amendati, in evidenta Directiei de Taxe si Impozite figurau ca eliberate 37.850 de astfel de autocolante, dintr-un total de 57.000 de masini pentru care se platise initial taxa de parcare, alte 16.843 de viniete fiind procurate ulterior, odata cu achitarea taxei. Asta, desi in Craiova sunt inregistrate in jur de 110.000 de autoturisme. In plus, 5.376 de viniete au fost procurate deja de cei care nu au masinile inmatriculate in Romania, au numar de Bucuresti sau de alt judet, dar puncte de lucru in Banie, ori au autoturismele inregistrate in localitatile limitrofe Craiovei, cu totii folosind insa pentru parcare domeniul public al municipiului.
Tragand linie, putem spune ca jumatate dintre cei care au masinile inregistrate in Craiova nu si-au procurat inca vinieta de parcare, desi termenul-limita a expirat. Soferii se inghesuie insa la ghiseele Directiei de Taxe si Impozite pentru a-si lua autocolantul care ii scapa de amenda ce poate ajunge pana la 500 de lei, in conditiile in care taxa de parcare este de 40 de lei.
Vinietele se vor putea ridica in cateva zile si de la casieriile Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova si chioscurile de ziare. "Noi am incheiat o conventie cu Directia de Taxe si Impozite privind eliberarea vinietelor de parcare prin intermediul casieriilor RAT, dar inca nu am primit aceste viniete", sustine directorul RAT, Marinel Florescu. "O sa le primeasca zilele acestea, cand o sa se incheie conventia si cu chioscurile de ziare. Este vorba de bani publici si trebuie intocmite toate actele contabile necesare", a precizat viceprimarul Craiovei, Marinica Dinca.

Amenzile, de saptamana viitoare

Chiar daca, dupa data 15 august, posesorii de autoturisme care nu au vinieta risca sa fie amendati, Politia Locala nu va trece imediat la sanctiuni. "Avand in vedere ca au fost zile libere, iar oamenii stau inca la cozi sa-si procure vinieta, se va incepe de luni cu aplicarea sanctiunilor prevazute de hotararea de consiliu local. Nu exista rea-vointa din partea oamenilor, din moment ce ei stau la coada sa plateasca aceasta taxa de parcare. Iar interesul nostru nu este sa dam amenzi, ci sa-i constientizam pe cei care detin autoturisme ca trebuie sa plateasca pentru parcarea pe domeniul public al municipiului Craiova", a precizat Octavian Mateescu, directorul Politiei Locale Craiova.
Cei care si-au luat din timp vinieta au constatat insa o deficienta. Dupa o perioada, numarul de inmatriculare al masinii, care este trecut cu marker negru, incepe sa se stearga si nu mai poate fi descifrat. Iar de aici poate aparea suspiciunea ca vinieta ar fi imprumutata, lucru care este interzis. Politia Locala sustine insa ca aceasta nu este o problema. "Am observat ca se sterge numarul scris cu carioca, dar nu cred ca va fi o problema, cat timp vinieta este afisata la loc vizibil. Daca nu se mai descifreaza numarul, noi o sa luam datele masinii si o sa le confruntam cu baza de date a celor de la Impozite si Taxe, pana ne vom face si noi propria baza. Vinieta nu e transmisibila, dar avem timp suficient la dispozitie pentru a verifica daca taxa este platita. Sanctiunea se constata in termen de 30 de zile, timp in care se poate trimite procesul-verbal de amenda", a explicat Mateescu.