Incepand din 18 iunie, ora 0.00, va intra in vigoare noul Cod de Procedura Vamala, dupa cum se arata intr-un comunicat emis de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV). O noutate o reprezinta constituirea asa-ziselor antrepozite libere. Ele sunt destinatii vamale pe teritoriul Romaniei in care regimul vamal aplicabil marfurilor va fi similar cu cel din zonele libere. Adica firmele romanesti vor beneficia de anumite scutiri prin depozitarea marfii in acea zona. Aceste incinte vor fi insa separate de restul teritoriului tarii.
O alta prevedere a noii reglementari vamale este ca firmele romanesti vor beneficia de proceduri vamale simplificate daca dobandesc statutul de "agent economic autorizat", adica indeplinesc niste conditii agreate de ANV. Mai mult, persoanele juridice au posibilitatea sa fie reprezentante in mod indirect in fata autoritatii vamale, potrivit unei alte prevederi a noului Cod Vamal.
Procedurile vamale se vor simplifica in asa maniera incat se va reduce si termenul pentru declararea marfurilor prezentate in vama. In plus, firmele vor mai economisi din timp si prin declararea directa a marfurilor prin inscrierea in evidenta contabila, fara sa mai fie nevoite sa intocmeasca o declaratie vamala. Iar dupa ce primesc liber la vama, agentilor economici li se mai ofera posibilitatea de a modifica declaratiile vamale. Prin noile reglementari se mai acorda si alte tipuri de facilitati fiscale. Astfel, li se va permite operatorilor economici sa plateasca datoria vamala o singura data la sfarsitul unei perioade. (M.H.)