Bancile anunta ca executa in mare forta datornicii care nu-si platesc la timp creditele de nevoi personale negarantate cu ipoteca, mergand pana la a executa bunurile personale ale clientilor restantieri. Desi bancile sustin ca au masuri dure de recuperare, nici unui roman nu i-a fost luat televizorul sau frigiderul din casa.

Numarul restantierilor catre banci este din ce in ce mai mare, iar ponderea o detin creditele de nevoi personale negarantate. GdS a aflat cum incearca sa recupereze bancile creditele neperformante de nevoi personale, negarantate. Institutiile bancare justifica prin faptul ca astfel de proceduri sunt de durata si la foarte multe credite neplatite la timp abia a inceput procedura de executare, deci nu se poate spune cu exactitate rata de recuperare. Cum procedeaza insa banca daca restantierul nu are nici salariu, nici bunuri personale sau a plecat in strainatate?
Executorul bancar - "specie" in plina evolutie

Marile banci au propriile departamente de executori bancari. Aici ajung creditele de recuperat dupa ce banca a epuizat metodele amiabile de recuperare a debitului de la client. Apoi se declanseaza executarea debitorului, iar la creditele negarantate cu ipoteca forma cea mai la indemana este poprirea pe salariu. Multe banci apeleaza si la firme de recuperare a creantelor. "Clientul este urmarit nonstop pana ce banca isi recupereaza creditul. In primul rand, persoana care nu-si achita imprumutul intra in evidenta Biroului de Credit si nu va mai lua un imprumut sapte ani. In al doilea rand, executorul bancar il va urmari pe debitor, chiar daca acest lucru presupune sa-i faca retineri de bunuri personale. Mai intai se investeste contractul cu titlu executoriu, iar executorul bancar il executa pe datornic", spun surse din cadrul Raiffeisen Bank. "Daca respectivul debitor care are un credit de nevoi personale neperformant nu este proprietar de bunuri, atunci i se face poprire pe salariu, iar daca are bunuri se poate ajunge pana la executarea bunului respectiv. La persoanele juridice pot fi executate bunurile personale ale administratorului sau asociatilor daca se dovedeste in justitie ca patronii au atentat la patrimoniul firmei", sustin surse din cadrul BRD. La aceasta banca exista o forma de conciliere chiar si pe parcursul executarii silite: "Daca persoana isi ia un angajament de plata, atunci se suspenda executarea silita pana la proba contrarie". Si BCR insufla ideea ca nu este de glumit cu banca. "Eu nu cred ca bancile vor executa bunurile din casa, pentru ca nu vad unitati bancare care sa-si deschida magazine de vechituri pentru a vinde frigidere si televizoare, ci bancile se vor indrepta catre bunuri imobile. Cunosc si cazuri cand o banca a executat casa unei persoane pentru o suma mult mai mica de recuperat. Asa va fi chiar si la creditele de nevoi personale negarantate. Dupa ce clientii au fost chemati la conciliere si dupa ce trec 90 de zile de la data restantei, atunci incepe executarea cu executor bancar", a precizat directorul de comunicare al BCR, Corneliu Cojocaru.

"Nu ii vom lua oala cu sarmale"

Reprezentantii altei banci spun ca procedurile de recuperare a creditului sunt de durata. "Nu ii vom lua oala cu sarmale sau frigiderul din casa, ci exista metode prin care sa recuperam debitul. Recuperarea prin executare este un proces de durata, un dosar poate sa dureze mai multe luni", a spus un reprezentant al Bancii Transilvania. Cu tot aplombul bancilor care se intrec in scheme de recuperare a creditelor neplatite la termen, nici unul dintre bancherii locali nu a putut spune daca pana acum s-a recuperat vreun bun personal de la clientii restantieri cu credite de nevoi personale fara garantii. De asemenea, nici un bancher nu a precizat clar care este rata de recuperare a creditelor neperformante.
Executarile silite, la mana recuperatorilor
Societatile de colectare a debitelor au pareri impartite. Unele spun ca orice contract de credit este executoriu, altele sustin ca incearca, mai intai, pe cale amiabila. "Majoritatea creditelor de nevoi personale sunt negarantate. Potrivit Legii nr. 99/1999, contractul de credit (chiar si in cazul creditelor negarantate) este titlu executoriu. Astfel, in cazul in care debitorul nu respecta obligatiile contractuale (nu mai plateste ratele), creditorul poate incepe procedura executarii silite", a spus Georg Kovacs, director executiv al EOS KSI Romania SRL. "Noi nu avem posibilitatea sa intram la debitor in casa. Colectorul de debite nu executa. El incearca pe cale amiabila sa recupereze debitul datorat bancii. De executarea silita se ocupa numai executorul judecatoresc", a spus Iulian Urban, care detine o firma de recuperare a creantelor.