Primaria Municipiului Mangalia a demarat un nou program de colectare a deseurilor menajere, care, conform regulilor Uniunii Europene, vor fi stranse de la populatie pe "categorii". Deocamdata, actiunea se va derula in centrul municipiului, in perimetrul cuprins intre strada Rozelor, soseaua Constantei si sensul giratoriu.

"Este vorba despre o prima faza a acestui proiect, o faza incipienta, in cadrul careia vom instala, in zona amintita, boxe din plasa de metal, in interiorul carora vom aseza containere pentru hartie si PET-uri, containere pentru gunoiul menajer si, alaturat, un spatiu pentru resturile ramase din activitatile de constructie si renovare a locuintelor - moloz, pietris, var etc", ne-a declarat viceprimarul Mangaliei, Paul Botas. Toate aceste boxe vor fi racordate la apa curenta si canalizare, pentru a facilita spalarea si dezinfectarea lor. In plus, societatea "Uranus", care se ocupa de salubrizarea orasului, va repartiza angajati care vor asigura intretinerea boxelor, precum si lucratori care vor sorta gunoiul menajer pe categorii. "Populatia trebuie sensibilizata si educata in sensul preselectarii reziduurilor menajere", este de parere Paul Botas. "Trebuie sa se inteleaga faptul ca pretul pe care il platesc asociatiile de proprietari pentru colectarea gunoiului creste in momentul in care cetateanul alege sa arunce deseurile langa ghena si nu in interior...", mai spune Botas. De mentionat este si faptul ca, tot conform normelor UE, si la Mangalia va incepe colectarea deseurilor electrice si electronice.

Cine vrea sa scape de "fiare" o poate face pe 6 octombrie

Potrivit acestor reguli, vor fi colectate de catre angajatii "Uranus", in perioade prestabilite pentru fiecare asociatie de proprietari in parte, echipamente electrice si electronice - frigidere, fiare de calcat, televizoare, aspiratoare etc. Pe 6 octombrie se va desfasura, la nivel national, campania de colectare a acestor deseuri, actiune organizata de primariile din toata tara, in colaborare cu societatile de salubrizare, producatorii de astfel de echipamente si Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si dezvoltarii Durabile. Mangaliotii care vor sa scape de aceste echipamente o vor putea face pe 6 octombrie, depozitandu-le in fata blocului sau a caselor, urmand ca lucratorii "Uranus" sa le colecteze si sa le transporte la punctele de colectare special amenajate. In conformitate cu "Planul de implementare pentru DEEE" si H.G. 448/2005, pana la sfarsitul anului 2007 trebuie colectate 3 kg/cap locuitor de deseuri electrice si electronice.