Pentru prima oara in ultimii 15 ani, mamutii economiei romanesti (companiile cu peste 500 de salariati) trec pe profit. Mai mult, cifra de afaceri cumulata a primelor o suta de companii s-a situat anul trecut la 29,37 miliarde de euro, in crestere cu 19% fata de 2003.
Vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica (CERME), Cezar Mereuta, a declarat recent ca au existat ani la rand cand nici una dintre companiile prezente in Top 100 Romania (top intocmit anual de CERME pe baza cifrelor de afaceri ale firmelor) nu a inregistrat profit. Pentru 2004 insa, dintre cele 100 de companii ale topului, 79 sunt profitabile, fata de 70 cate aveau profit cu un an in urma. Mai departe, vestea buna este ca, potrivit expertilor CERME, companiile mari cu peste 500 de angajati vor inregistra in acest an, pentru prima oara in ultimii 15 ani, profituri. „Datele oficiale pentru 2005, ce vor fi publicate de Institutul National de Statistica in primul semestru al anului 2006, vor marca finalizarea perioadei de 15 ani de ineficienta a companiilor foarte mari, cu peste 500 de salariati, din Romania“, a apreciat Mereuta. El a mai spus ca „s-a terminat cu ineficienta gaurilor negre din economie. In ansamblu, companiile foarte mari nu mai influenteaza negativ profitabilitatea generala a sistemului. Dintre cele circa 400.000 de firme active, 900 sunt foarte mari, iar 30 dintre acestea au probleme. Printre companiile perdante pot fi amintite Rafo si Carom Onesti, Compania Nationala a Huilei si Compania Nationala a Cuprului - a caror situatie se cere clarificata prin privatizare, eficientizare sau faliment“.

Top 100

Petrom s-a mentinut pe prima pozitie in topul companiilor romanesti, aferent anului 2004, cu o cifra de afaceri de 2,14 miliarde de euro. Locul doi in ierarhie a revenit companiei Mittal Steel Galati, cu o cifra de afaceri de 1,69 miliarde de euro. Electrica Bucuresti si Rompetrol Rafinare s-au plasat pe urmatoarele locuri cu cifre de afaceri de 1,49 miliarde de euro, respectiv 1,15 miliarde de euro. Compania petroliera a trecut in 2004 de la pierdere la profit. Cu o cifra de afaceri de 1,02 miliarde de euro, Metro Cash & Carry Romania a ocupat pozitia a cincea. RomTelecom este pe locul sase, cu 822,69 milioane de euro, pozitia urmatoare in clasament revenind lui Rafo Onesti, cu 634,59 milioane de euro. Automobile Dacia s-a situat pe locul noua, cu o cifra de afaceri de 592,64 milioane de euro. Operatorii de telefonie mobila Orange Romania si Mobifon au intrat in topul primelor zece companii, situandu-se pe locurile opt - 607,26 milioane de euro si zece - 565,29 milioane de euro.
Printre premiantele primei editii a Galei Premiilor Romania Top 100 s-au numarat si firmele European Drinks, European Food si Transilvania General Import-Export, companii care apartin cunoscutilor oameni de afaceri Ioan Micula si Viorel Micula.

Serviciile, pe primul loc

Dintre cele sapte sectoare principale ale economiei, domeniul serviciilor de piata a inregistrat cea mai mare rata a profitabilitatii generale - 17,8%, acesta fiind urmat de constructii - 11,8% si agricultura, silvicultura, piscicultura - 8,83%. In schimb, industria extractiva a fost singurul domeniu care a consemnat pierderi.
Cele mai reprezentative sectoare sunt industria prelucratoare, cu 31 de companii si domeniul comert, hoteluri si restaurante, cu 25 de firme prezente in top.