In urma cresterii preturilor la combustibili si gaze naturale, rata inflatiei s-a majorat in aprilie la 1,8% fata de luna anterioara, ajungand la 10% comparativ cu aprilie 2004, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Raportata la sfarsitul anului trecut, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 3,5%, ceea ce inseamna ca rata inflatiei a atins deja, dupa primele patru luni ale anului, jumatate din nivelul estimat de autoritati pentru intregul an, de 7%.
Inflatia anualizata a scazut la mai putin de 10% in noiembrie anul trecut.
Preturile alimentelor au ramas constante in aprilie, intrucat au existat modificari atat in sens pozitiv, cat si negativ. Cat priveste preturile marfurilor nealimentare, cresterea a fost de 3,6%. La aceasta categorie, gazele naturale s-au scumpit cu 26,9%, combustibilii cu 4,2%, iar tutunul si tigarile cu 5,6%.
De asemenea, componenta de servicii a consemnat o crestere a preturilor cu 1,5%. Potrivit INS, cele mai mari scumpiri au fost la serviciile postale (4,9%), transportul auto (4%), servicii de apa, canal, salubritate (4,6%), chirii (2,6%).
Guvernatorul Bancii Centrale, Mugur Isarescu, a declarat zilele trecute ca tinta de inflatie pentru 2005 va fi atinsa, incadrarea in program presupunand pastrarea indicatorului intr-o banda de variatie. Intervalul va fi facut public la jumatatea acestui an, cand se va anunta si obiectivul pentru 2006.