Brokerii doresc mentinerea sistemului actual de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital si apreciaza ca aplicarea cotei de 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu, va determina orientarea investitorilor catre burse care ofera un regim fiscal mai favorabil.
Castigurile realizate pe piata de capital sunt impozitate, in prezent, cu 1% sau 16%, cotele fiind aplicate in functie de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu. Pana in acest an, veniturile din aceasta categorie au fost taxate cu 1%. Varianta finala a proiectului de modificare a Codului Fiscal, care a fost deja luata in dezbatere la ultima sedinta de Guvern, prevede ca aceste castiguri vor fi impozitate cu cota de 16%, indiferent de perioada de detinere a titlurilor in portofoliu.
"Probabil, Ministerul Finantelor Publice nu s-a uitat la impozitele aplicate in alte tari, care incurajeaza piata de capital. Nu am avut negocieri, in adevaratul sens al cuvantului, cu reprezentantii Finantelor. A fost un monolog. Ne-au explicat ca trebuie aplicata cota unica", a declarat ieri presedintele Asociatiei brokerilor, Dan Paul, citat de Mediafax.
El a sustinut ca un impozit de 16% aplicat pentru orice participatie, indiferent de perioada de detinere a titlurilor, franeaza tranzactiile la bursa. Potrivit datelor prezentate de Asociatia brokerilor, care citeaza un studiu Ernst&Young, in Ungaria cota de impozitare este 0%, iar in Cehia sunt scutite de impozit detinerile mai vechi de doi ani. Investitorii din Franta nu trebuie sa plateasca impozit daca obtin venituri anuale pe piata de capital sub 15.000 de euro, germanii fiind scutiti in cazul unor detineri mai vechi de un an care reprezinta mai putin de 1% din capitalul companiei. (M.C.I.)